Η ελληνική αγορά μετοχών παραμένει μακριά από τα προ κορωνοϊού επίπεδα και, από τις αρχές του έτους, έχει υποχωρήσει κατά 34% (ενώ ο Γενικός Δείκτης έχει χάσει 40%), έχοντας υποαποδώσει έναντι της ευρύτερης ευρωπαϊκής αγοράς, σημειώνει η χρηματιστηριακή Εuroxx σε ανάλυσή της για το ελληνικό χρηματιστήριο και τις προοπτικές που διαφαίνονται για το 2021..
Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, η αβεβαιότητα αναφορικά με την πανδημία και τις γεωπολιτικές εντάσεις αναμένεται να διατηρήσουν τη συναλλακτική δραστηριότητα και την κεφαλαιοποίηση της αγοράς σε χαμηλά επίπεδα για το υπόλοιπο του 2020, ενώ οι ελληνικές εταιρείες εμφανίζονται διστακτικές κυρίως σε ό,τι αφορά την εισαγωγή νέων εταιρειών στο χρηματιστήριο μέσω IPOs και τις εκδόσεις κοινών μετοχών (SCIs).
Δεδομένων των παραπάνω, σημειώνει η Euroxx, αναμένουμε ότι η συναλλακτική δραστηριότητα όσο και η κεφαλαιοποίηση της αγοράς θα ξαναζωντανέψουν το 2021, λόγω της βελτίωσης των μακροοικονομικών συνθηκών, καθώς η Ελλάδα θα αρχίσει να χρησιμοποιεί του πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ενώ υποστηρικτικά θα λειτουργήσουν οι μεταρρυθμίσεις στις ελληνικές τράπεζες, που ενισχύουν συνολικά τη δραστηριότητα δανεισμού.
Η Euroxx εκτιμά για το 2021 ότι ο μέσος ημερήσιος τζίρος του ΧΑ θα κινηθεί στα 57-66 εκατ. ευρώ από 81-93 εκατ. ευρώ προηγουμένως και η συνολική κεφαλαιοποίηση στα 48-55 εκατ. ευρώ, από 66-76 δισ. ευρώ, ενώ, όπως σημειώνει έχει ενσωματώσει φέτος εκδόσεις σταθερού εισοδήματος ύψους ενός δισ. ευρώ (ΟΠΑΠ, Lamda Development, GEK Terna), καθώς και μια καθυστέρηση στην έκδοση κοινών μετοχών της Prodea. Αναμένει δε κέρδη ανά μετοχή στα 0,04 ευρώ για το 2020 από 0,10 ευρώ το 2019 και ανάκαμψη 97% και 51% σε ετήσια βάση το 2021 και το 2022 αντίστοιχα, καθώς θα αυξηθεί η συναλλακτική δραστηριότητα μαζί με την αναμενόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Για το μέλλον, στους βασικούς θετικούς καταλύτες συμπεριλαμβάνονται η αύξηση του τζίρου και η αύξηση των IPOs και των SCIs (εκτός από όσες έχουν ήδη προγραμματιστεί για το 2021, όπως της Prodea), καθώς και η πιθανή επιστροφή του Χρηματιστηρίου στο στάτους των αναπτυγμένων αγορών από τις αναδυόμενες, που αφορά όμως τον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Αντίθετα, η υψηλή συγκέντρωση της αγοράς, ένα σοβαρό δεύτερο κύμα του Covid-19 με επαναλαμβανόμενα lockdowns, ένας νέο γύρο delistings και οι πιο αδύναμοι όγκοι συναλλαγών αποτελούν τα βασικά καθοδικά ρίσκα, σημειώνει το report.