Ένα ακόμη βήμα προς την κατάργηση της αλλαγής της ώρας έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού αποφάσισε ότι η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς.
Η απόφαση πέρασε με 23 ψήφους υπέρ και 11 ψήφους κατά.
Πολλά κράτη μέλη θέσπισαν την αλλαγή του χρόνου κατά τη διάρκεια της πετρελαϊκής κρίσης της δεκαετίας του 1970 ως προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας. Από το 1996, όλες οι χώρες της ΕΕ αλλάζουν την εποχή τους ταυτόχρονα.
Οι υποστηρικτές θεωρούν ότι υπάρχουν οφέλη για την υγεία και την εξοικονόμηση ενέργειας από την κατάργηση της αλλαγής, ενώ οι αντίπαλοι υποστηρίζουν ότι οι υπάρχουσες ρυθμίσεις είναι καλύτερες για τον ελεύθερο χρόνο.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση στο νομοσχέδιο. Οι χώρες χωρίζονται σε αυτέ που θέλουν μονίμως θερινή ώρα και σε αυτές που θέλουν χειμερινή.
Τον Φεβρουάριο του 2018 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ψήφισμά του, να προβεί σε «διεξοδική αξιολόγηση της ισχύουσας οδηγίας σχετικά με τις ρυθμίσεις για τη θερινή ώρα και να υποβάλει πρόταση για την αναθεώρησή της».
Η Κομισιόν διοργάνωσε δημόσια διαβούλευση το καλοκαίρι του 2018, στην οποία συμμετείχαν 4,6 εκατ. Ευρωπαίοι πολίτες, εκ των οποίων το 84% τάχθηκε υπέρ της διακοπής των εξαμηνιαίων αλλαγών, ενώ το 16% εναντίον. Στις 12 Σεπτεμβρίου 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για διακοπή των εποχικών αλλαγών του χρόνου εντός του 2019, αλλά το Κοινοβούλιο μεταθέτει την απόφαση των κρατών-μελών για δύο χρόνια.
Η απόφαση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού θα πρέπει να εγκριθεί και από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο της ΕΕ (θα συμμετέχουν οι 27 αρμόδιοι υπουργοί).