Γράφει ο Στέφανος Σούρλας*
Λίγες μόνο ημέρες μετά την υπογραφή της ίδρυσης(7.2.1992) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα μαύρα σύννεφα του ευρωσκεπτικισμού πλανώνται πάνω από την πληγωμένη ευρωπαϊκή κοινότητα. Κάποιοι ευρωσκεπτικιστές διαφωνούν με την προσπάθεια περαιτέρω επέκτασής της, άλλοι διαφωνούν με την παρούσα μορφή της, ενώ κάποιοι είναι ακόμα και υπέρ της διάλυσής της. Κι’ αυτό διότι πέραν των ελλειμμάτων δημοκρατίας και αλληλεγγύης, των πιεστικών κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων τίθεται επίσης ζήτημα κοινών πεποιθήσεων αναφορικά με ένα ολοκληρωμένο υπόδειγμα το οποίο να αντιπροσωπεύει τους Ευρωπαίους πολίτες.
Μια ηλιαχτίδα φωτός σε όλη αυτή τη σκοτεινή περίοδο αποτέλεσε η ήττα του ακροδεξιού εθνικιστή Norbert Hofer στις πρόσφατες εκλογές στην Αυστρία. Στην Βρετανία κέρδισε το Brexit, κέρδισε ο λαϊκιστής Nigel Farage, ο οποίος αφού «έβαλε το λιθαράκι» του για την επικράτηση του Brexit αμέσως μετά παραιτήθηκε από την ηγεσία του UKIP. Στις ΗΠΑ, που ήταν εκλογές σταθμός, κέρδισε ο Trump που προφανώς εμφορείται από ιδέες όχι απομονωτισμού αλλά επαναφορά της Αμερικής στις ρίζες της. Στην Ιταλία ο Renzi είδαμε να αποτυγχάνει στο δημοψήφισμα για συνταγματική αναθεώρηση. Στην Ουγγαρία θα εκλεγούν και θα διατηρηθούν εθνικιστές. Στην Γαλλία η Le Pen θα δώσει μεγάλη μάχη για την προεδρία. Ακόμη και στην Ελλάδα η Χρυσή Αυγή είναι τρίτο κόμμα.
Παράλληλα η γειτονική Τουρκία δέχεται το ένα μετά το άλλο τα χτυπήματα στο δημοκρατικό της πολίτευμα. Πέντε μήνες από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα και έπειτα από την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση της 10ης Δεκεμβρίου το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας συνεχίζει την καταστροφική του πολιτική καθώς υπέβαλε στο κοινοβούλιο μια πρόταση για συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία προβλέπει την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η πρόταση αυτή έχει σκοπό την εισαγωγή ενός προεδρικού συστήματος στη θέση του κοινοβουλευτικού που ισχύει σήμερα.
Στο κομμάτι της ελευθεροτυπίας, περίπου 170 εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικοί σταθμοί και πρακτορεία ειδήσεων έχουν κλείσει, αφήνοντας 2.500 δημοσιογράφους άνεργους, καταγγέλλει η ένωση Τούρκων δημοσιογράφων. Συνυπολογίζοντας τα παραπάνω, η ιδέα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ όλο και δυσχεραίνει με την Αυστρία και την Ολλανδία να προστίθενται στην λίστα των χωρών όπου θέτουν ισχυρά βέτο στις συζητήσεις.
Όπως συμπεραίνουμε από τα παραπάνω η ΕΕ και η Ευρώπη γενικά βρίσκεται υπό την κίνδυνο επικράτησης των εθνικοσοσιαλιστικών και λαϊκιστικών πολιτικών φορέων που συντελούν στην εξάλειψη των αρχικών ιδεών και βάσεων αυτής της οικονομικής και πολιτικής ένωσης. Είναι σαφές και φανερό ότι κυβερνών κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, ως αριστερό κόμμα, έχει εγγράψει πληθώρα στοιχείων αυτών των θέσεων (όπως και το Podemos στην Ισπανία) και, φυσικά, εκπέμπει, ασπάζεται και επικροτεί τη λαϊκιστική λογική. Άρα η Ελλάδα, η κοιτίδα της Δημοκρατίας και της ελευθερίας του λόγου, πρέπει να είναι η πρώτη χώρα που θα ασκήσει δριμύ πολιτική κατά αυτών των τακτικών που θα σταθούν εμπόδια στην ευρωπαϊκή ιδέα καθώς επίσης να θέσει και τις βάσεις για μια Ευρώπη ενωμένη σε όλα τα επίπεδα ολοκλήρωσης.
* Ο Στέφανος Σούρλας είναι τελειόφοιτος φοιτητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Παν. Μακεδονίας.