Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Ευρωσυντονισμός για την ανάκαμψη

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει σήμερα ποιες μεταρρυθμίσεις πρέπει να κάνει κάθε χώρα μέλος της ΕΕ προκειμένου να στηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας της, ενώ αύριο Πέμπτη Ολάντ και Μέρκελ συναντώνται για να τα βρουν σε ό,τι αφορά τον τερματισμό της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης.

Η «στροφή» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού νότου από γερμανικές τράπεζες με διμερείς συμφωνίες, προκάλεσε έντονη δυσφορία σε πολλές χώρες που θεωρούν ότι οι λύσεις πρέπει να είναι κοινοτικές και πως το Βερολίνο δεν μπορεί να υποκαθιστά τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Έτσι, χθες η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, η οποία έχει φτάσει το 59,1% στην Ελλάδα και το 24% στην Ευρωζώνη καθίσταται πρώτη προτεραιότητα. Ειδικά για την Ελλάδα, η Κομισιόν επισημαίνει ότι μετά τον επανασχεδιασμό των προγραμμάτων με κοινοτική συγχρηματοδότηση, που αποφασίστηκε στα τέλη του 2012, υιοθετήθηκε εθνικό σχέδιο δράσης τον Ιανουάριο του 2013, με κοινοτική χρηματοδότηση 517 εκατ. ευρώ. Στόχος του προγράμματος είναι η τόνωση της απασχόλησης καθώς και η κατάρτιση και επιχειρηματικότητα για περίπου 350.000 νέους. Επίσης εντός του Ιουνίου θα τεθούν σε εφαρμογή δύο ακόμη προγράμματα για την είσοδο στην αγορά εργασίας, το οποίο συνδυάζει την εκπαίδευση με πεντάμηνη άσκηση επαγγέλματος σε επιχειρήσεις για 45.000 νέους ανέργους έως 29 ετών και για την κατάρτιση 1.000 νέων ανέργων έως 29 ετών σε συνθήκες εργασίας.

Η Κομισιόν θεωρεί ότι η δημοσιονομική προσπάθεια μπορεί να χαλαρώσει ελαφρά και να δοθεί βάρος στις μεταρρυθμίσεις σε όλη την ΕΕ, ενώ αύριο Ολάντ και Μέρκελ αναμένεται να ανακοινώσουν μια ευρύτερη συμφωνία για την διευκόλυνση της ανάκαμψης των οικονομιών.

Για να δούμε…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων