Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Όσα έγιναν στο χθεσινό eurogroup δείχνουν ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις στην ευρώπη θέλουν να δοκιμάσουν τις αντοχές της ελληνικής κυβέρνησης. Και αυτό είναι το θετικό σενάριο, γιατί το αρνητικό είναι ότι έχουν προαποφασίσει την πρόκληση εκ νέου χρεοκοπίας και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Στις 16.00 το απόγευμα, λίγο πριν το eurogroup, ο Μοσκοβισί παραδίδει έγγραφο – προσχέδιο στο Βαρουφάκη, το οποίο ο ίδιος αναφέρει ότι θα μπορούσε να υπογράψει επί τόπου, προσθέτοντας μάλιστα επί πλέον όρους για την Ελλάδα, αναφορικά σε δέσμευση για αποφυγή μονομερών ενεργειών. Το έγγραφο αναφέρεται σε μια προσωρινή δανειακή συμφωνία διάρκειας τεσσάρων μηνών που θα έδινε στην Ελλάδα τον πολυπόθητο χρόνο που ζητά από τις εκλογές, προκειμένου να προετοιμαστεί για μια μόνιμη συμφωνία με τους εταίρους. Στην πορεία το κείμενο αυτό, το οποίο είχε τη σφραγίδα της Κομισιόν εξαφανίζεται και στη θέση του εμφανίζει ο Ντάισενμλπουμ, ένα νέο έγγραφο, τελείως διαφορετικό που δείχνει ότι οι συντάκτες του λειτούργησαν σαν να μην πέρασε μια μέρα από τις συναντήσεις στο Παρίσι της Τρόικα με την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Οι συνομιλίες όπως ήταν λογικό ναυαγούν και καταλήγουν σε τελεσίγραφο των εταίρων προς την Ελλάδα, το οποίο αναφέρει ότι προκειμένου να συγκληθεί νέο eurogroup θα πρέπει η Ελλάδα να ζητήσει παράταση του υπάρχοντος προγράμματος. Του προγράμματος δηλαδή που οι Έλληνες απέρριψαν στις εκλογές, είκοσι μέρες πριν.
Συμπεράσματα από το Eurogoup
Κρατάμε δύο σοβαρά σημεία από τα γεγονότα. Πρώτον, μέσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς φαίνεται πως όχι απλώς δεν υπάρχει σύμπνοια αλλά ασκήθηκαν και ισχυρές πιέσεις προς τον επίτροπο οικονομικών υποθέσεων Μοσκοβισί, ο οποίος αφού αποσύρθηκε το κείμενο το οποίο παρουσίασε στο Βαρουφάκη, έκανε δημοσίως δηλώσεις που τον ταύτισαν με τον υπουργό οικονομικών της Γερμανίας, Σόιμπλε και το νέο κείμενο που είχε κατατεθεί. Δεύτερον, πέρα από την πλήρη ακύρωση του εκπροσώπου ενός από τους τρεις σημαντικότερους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φαίνεται πως οι εμπνευστές του κειμένου έχουν στο μυαλό τους δύο σενάρια. Το πρώτο και πιο επιθυμητό για αυτούς είναι να ζορίσουν την ελληνική κυβέρνηση μέχρι εκείνη να δεχθεί την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος και να κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές της που αφορούν το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και το κυνήγι πρωτογενών πλεονασμάτων σε ποσοστό πάνω από 4% προκειμένου να αποπληρώνεται χρέος. Αυτό είναι το σενάριο που θα τους βόλευε αφού θα έσωζε όλες τις συντηρητικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη από τις εναλλακτικές δυνάμεις που τις απειλούν και δεν θα άφηνε περιθώρια διεκδικήσεων από άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν ζητήματα χρέους. Το δεύτερο σενάριο είναι η σύγκρουση, η διακοπή ρευστότητας και η αναγκαστική έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Ο Κρούγκμαν στους Financial Times, αναφερόμενος λέει ότι «Μάλλον οι ευρωπαίοι είναι ανόητοι» και ότι «αντιμετωπίζουν την Ελλάδα του 2015 ως την Ιρλανδία του 2010».
Υ.Γ.: Έχει ισχυροποιηθεί πολύ το επιχείρημα ότι το Grexit πλέον είναι πιο διαχειρήσιμο από τους μεγάλους Ευρωπαίους παίχτες, γιατί οι δομές του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ευρώπη είχαν 5 χρόνια στη διάθεσή τους για να προετοιμαστούν. Όμως αυτά τα 5 χρόνια αποτέλεσαν και χρόνο για την εξέλιξη της αντίληψης του κόσμου απέναντι στις πολιτικές διάσωσης. Έτσι πλέον οι έλληνες αλλά και άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί φαίνονται πιο προετοιμασμένοι για μια ενδεχόμενη σύγκρουση, αφού δεν αρκεί η τρομοκράτηση του Grexit για τη συνέχιση ενός προγράμματος που δεν εμπνέει καμία ελπίδα.