Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Η Κίνα θέλει να εμβαθύνει τους στρατιωτικούς δεσμούς της με το Ιράν, σύμφωνα με τα λεγόμενα ενός Κινέζου ναυάρχου την Πέμπτη, έπειτα από συνάντησή του με τον Ιρανό υπουργό Άμυνας στην Τεχεράνη.
Ο ναύαρχος Σουν Γιανγκούο, αναπληρωτής επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, ανέφερε στον Ιρανό υπουργό Άμυνας Χουσεΐν Ντεγκάν ότι η Κίνα δίνει μεγάλη προσοχή στην ανάπτυξη των σχέσεων με το Ιράν, σύμφωνα με ανακοινωθέν του κινεζικού Υπουργείο Άμυνας.
«Ο σκοπός της επίσκεψης αυτής της αντιπροσωπείας είναι να προάγει περαιτέρω τους φιλικούς δεσμούς, να εμβαθύνει τη συνεργασία και να διευκολύνει την ανταλλαγή απόψεων με το Ιράν γύρω από τους διμερείς στρατιωτικούς δεσμούς και τα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», δήλωσε ο Σουν.
Η αποστολή προωθεί, επίσης, «τη διατήρηση της διεθνούς και περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας», πρόσθεσε.
Το Ιράν και η Κίνα έχουν στενές διπλωματικές, οικονομικές, εμπορικές και ενεργειακές σχέσεις, και η Κίνα έχει διατελέσει κομβικό ρόλο στην προώθηση συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του τελευταίου.
Ο Σουν είπε ότι η Κίνα, ο μεγαλύτερος αγοραστής ιρανικού πετρελαίου, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επίτευξη της συμφωνίας για τα πυρηνικά.
Πέρυσι, για πρώτη φορά, δύο Κινεζικά πολεμικά πλοία ελλιμενίστηκαν στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς του Ιράν προκειμένου να λάβουν μέρος σε κοινές ναυτικές ασκήσεις στον Περσικό Κόλπο, ενώ ένας Ιρανός ναύαρχος ξεναγήθηκε σε κινέζικα πολεμικά πλοία και υποβρύχια.
Να σημειωθεί τέλος, ότι τόσο το Ιράν όσο και η Ρωσία, έχουν παράσχει στήριξη στον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Η Κίνα, εντούτοις, παραμένει ένας χαμηλών τόνων παίκτης στο διπλωματικό επίπεδο στη Μέση Ανατολή παρά την εξάρτησή της στον πετρελαϊκό τομέα. Το Πεκίνο έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι οι οποίες στρατιωτικές ενέργειες δεν μπορούν να τερματίσουν την κρίση στη Συρία και έχει καλέσει πολλές φορές για πιο εντατικές συνομιλίες και μια πολιτική λύση.
Πηγή
Reuters