Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Ευχαριστημένος ο Τραμπ με την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τη NAFTA

Οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει πολύ σημαντική πρόοδο σε θέματα εμπορίου με το Μεξικό, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο, ωστόσο έσπευσε να επαναλάβει ότι ο νότιος γείτονας του οφείλει να χρηματοδοτήσει το σχέδιο οικοδόμησης του τείχους στα σύνορα των δύο χωρών.

«Διαπραγματευόμαστε τη NAFTA και κάποια άλλα ζητήματα με το Μεξικό και θα δούμε πώς θα εξελιχθούν (οι συζητήσεις), αλλά νομίζω ότι έχουμε καταγράψει πολύ καλή πρόοδο» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σήμερα μετά από τη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στο περιθώριο της Σύνοδου της G20 στο Αμβούργο.

Ο Πένια Νιέτο, τον οποίο ο Τραμπ αποκάλεσε «φίλο» του, είπε από την πλευρά του ότι η συνάντηση με τον επικεφαλής του αμερικανικού κράτους θα «μας βοηθήσει να συνεχίσουμε έναν πολύ στενό διάλογο» με επίκεντρο τη NAFTA (Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών).

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα διαβεβαιώσει ότι θα οικοδομήσει ένα τείχος μήκους 3.142 χιλιομέτρων στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, με στόχο να εμποδίσει την παράτυπη μετανάστευση και τη διακίνηση ναρκωτικών.

Εντούτοις, το αμερικανικό Κογκρέσο αρνείται προς το παρόν να χρηματοδοτήσει την ανέγερση αυτού του πολυδάπανου έργου και περιορίστηκε στο να αποδεσμεύσει χρήματα για να ενισχύσει κυρίως την παρακολούθηση των συνόρων με τεχνολογικά μέσα.

Η πραγματική μάχη για τη χρηματοδότηση θα εκτυλιχθεί κατά τη συζήτηση του επόμενου προϋπολογισμού, εκείνου του 2018, που θα ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων