Κυριακή, 29 Μαΐου, 2022

Ευχές Μοσκοβισί για παραμονή στο Ευρώ. Η προεκλογική περίοδος πιάνει όλη την Ευρώπη

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Τις ευχές του μας στέλνει ο Μοσκοβισί εν όψη πρωτοχρονιάς. Εύχεται “η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη”. Μάλιστα μας κάνει μάλλον και πλάκα ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων αφού συμπλήρωσε στις σημερινές δηλώσεις του ότι “Οι Έλληνες θα επιλέξουν ελεύθερα την επόμενη κυβέρνησή τους” για να καταλήξει ότι “εύχομαι η εκλογική διαδικασία να καταλήξει σε μία φιλοευρωπαϊκή πολιτική”.

Όσο περνάνε οι μέρες, αυξάνεται η ανησυχία των Ευρωπαίων αξιωματούχων για το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά και για την πορεία που θα ακολουθήσει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προφανές ότι ειδικά εκ μέρους Ευρωπαϊκής Ένωσης οι αξιωματούχοι θα υποστηρίξουν όσο περισσότερο τα “γνώριμα” σε αυτούς πρόσωπα, όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ, με τους οποίους η συνεργασία ήταν αγαστή έως σήμερα. Σε αυτό το πνεύμα και ο Μοσκοβισί, ενώ ξεκαθαρίζει ότι “σέβεται απολύτως τις δημοκρατικές επιλογές των ευρωπαϊκών λαών” θέτει ζήτημα “διατήρησης του ευρώ” ως υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και για να μην αφήσει περιθώρια παρανοήσεων, τονίζει ότι “η μόνη οδός για την ευημερία της Ελλάδας στο ευρώ είναι η στήριξη των μεταρρυθμίσεων”.

Αυτή τη φορά πολύ περισσότερο από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην προεκλογική εκστρατεία θα συμμετέχει ολόκληρη η Ευρώπη. Είναι μάλλον ασφαλής η διάκριση ότι ενώ όπως εξήγησα παραπάνω οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στηρίζουν πιο ανοιχτά το Σαμαρά και το Βενιζέλο σε αντίθεση με τους Γερμανούς αξιωματούχους που θα προτιμούσαν μια φρέσκια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την οποία όμως θα φέρουν σύντομα με τα νερά τους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως από όλες τις πλευρές επιχειρείται να γίνουν όσο πιο αισθητές οι προειδοποιήσεις για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ως μη αποδεκτό από τους εταίρους. Έχει τεθεί πολλές φορές το ζήτημα της παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας και πλέον οι δηλώσεις είναι πιο προσεκτικές, αν τουλάχιστον συγκρίνουμε τις σημερινές του Μοσκοβισί με εκείνες του Γιούνκερ που μας υποδείκνυε την ελληνική κυβέρνηση που θα ικανοποιούσε τον ίδιο. Πάντως μέχρι τις 25 Ιανουαρίου θα ενταθούν περισσότερο οι προειδοποιήσεις αυτές οι οποίες δεν θα αφήσουν άλλο περιθώριο στον Τσίπρα από το να σκληρύνει περισσότερο την προεκλογική του επικοινωνιακή στρατηγική.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων