Η μεγαλύτερη απειλή παγκοσμίως σήμερα δεν είναι πια ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά η νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, παρατήρησε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, σε συζήτηση με τον αμερικανό νομπελίστα οικονομολόγο και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Τζόζεφ Στίγκλιτς.
Όπως εξήγησε ο κ. Μυτιληναίος, η έκβαση του πολέμου μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ θα κριθεί στους… δρόμους των αραβικών χωρών και όχι από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Σε αντίθεση με τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, όπου την εξέλιξη καθορίζει η αμερικάνικη πολιτική, η εξέλιξη της κατάστασης στη Γάζα δεν θα αποφασιστεί από κυβερνήσεις. Είναι ανεξέλεγκτη, αφού θα καθοριστεί από την αντίδραση του αραβικού κόσμου σε όλο τον κόσμο. «Τι θα γίνει αν το Ισραήλ μπει τελικά στη Γάζα;», αναρωτήθηκε. «Ποια θα είναι η αντίδραση του αραβικού κόσμου; Τι θα κάνουν το Ιράν και η Τουρκία»;
Για την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία κρίσιμες είναι οι αμερικανικές εκλογές που έρχονται το 2024. Από την επόμενη αμερικανική κυβέρνηση θα εξαρτηθεί – όπως προέβλεψε – η επόμενη φάση του πολέμου μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στη Μέση Ανατολή, ωστόσο, αυτό δεν ισχύει, καθώς τις εξελίξεις στη σύγκρουση στο Ισραήλ θα τις καθορίσει η αντίδραση του αραβικού κόσμου σε όλο τον κόσμο.
Παράδειγμα η Ελλάδα για την Ευρώπη
Μιλώντας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε πως η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά πολλαπλές κρίσεις, τις οποίες κατάφερε να υπερβεί και να είναι διεθνές παράδειγμα, ως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.
Πλέον, έχοντας λάβει και την επενδυτικά βαθμίδα, είναι ελκυστική επενδυτικά και μπορεί να αναπτυχθεί και πέραν της ναυτιλίας και του τουρισμού.
Αντίθετα, αναφερόμενος στην Ευρώπη, σημείωσε ότι έχει μείνει πίσω σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο και οικονομικά και πολιτικά. Ενδεικτική είναι η πανσπερμία θέσεων σχετικά με την νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, όπου η κάθε χώρα έχει τη δική της γραμμή και δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο. «Φοβάμαι πως η Ευρώπη έχει γίνει πια δυσλειτουργική», είπε ο κ. Μυτιληναίος, επισημαίνοντας για παράδειγμα πως τα συμφέροντα της βαλκανικής χερσονήσου είναι 100% διαφορετικά από αυτά της Ιβηρικής. «Πώς θα τα συγκεράσει όλα αυτά»;
Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει πολλαπλές κρίσεις
Η Ελλάδα από το 2008 έχει αντιμετωπίσει πολλαπλές κρίσεις. Ωστόσο, κατάφερε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά, να γίνει ανθεκτική και να λειτουργήσει ως διεθνές παράδειγμα. Βιώνουμε ανάπτυξη και επενδυτικό βαθμό, καθιστώντας τη χώρα έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
Χθες το απόγευμα συνάντησα τη Fairfax που επενδύει σε ένα τουριστικό έργο 300 εκ. ευρώ στη Ν. Αθήνα. Περαιτέρω ανάπτυξη στην Ελλάδα εκτός από τη ναυτιλία που είναι πάντα ακμάζουσα (νούμερο 1 στον κόσμο) και εκτός από τον τουρισμό θα πρόσθετα τη βιομηχανία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Η Ελλάδα είναι ένα καλό παράδειγμα για την ΕΕ αυτή τη στιγμή, η δική μου προοπτική είναι η ευρωπαϊκή προοπτική. Ως πρόεδρος της Eurometaux, συναντώ ηγέτες του κλάδου και πηγαίνω πολύ στις Βρυξέλλες. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο κόσμος βρίσκεται σε μια ταραχώδη κατάσταση που δεν έχουμε δει εδώ και χρόνια. Δεν νομίζω ότι έχουμε ανακάμψει πραγματικά από το 2008 – πανδημία, ενεργειακή κρίση. Η ενεργειακή κρίση ήταν πολύ χειρότερη στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ και την Ασία (λόγω του άνθρακα). Αν χρησιμοποιήσουμε άνθρακα στην Ευρώπη θα έχουμε πολύ βαριές ποινές.
Η Ευρώπη και η μεγαλύτερη απειλή στον κόσμο
Όπως βλέπουμε τώρα στο Ισραήλ, η Ευρώπη μετά βίας έχει λόγο στον κόσμο. Ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκε η Ευρώπη έχει γίνει δυσλειτουργικός – για παράδειγμα το συμφέρον των χωρών της Βαλτικής είναι εντελώς διαφορετικό από την Ιβηρική Χερσόνησο. Το πώς να αναμειχθεί αυτό χωρίς πολιτική και δημοσιονομική ένωση είναι άγνωστο.
Στην Ευρώπη συζητάμε κάποια μορφή IRA εδώ και ένα χρόνο και μετά οι ΗΠΑ, μια μέρα, το κάνουν. Γιατί δεν το κάναμε πρώτοι; Η Επιτροπή εισήγαγε το CRM, το NZA και πρόσθεσε διαχειριστικό και ρυθμιστικό χωρίς αποτέλεσμα. Στο μεταξύ, το 50% των ενεργοβόρων βιομηχανιών κλείνουν και μετακινούνται στις ΗΠΑ.
Ποιο είναι το τελικό παιχνίδι στην κατάσταση της Ρωσίας στην Ουκρανία – Θα σας πω τι θα συμβεί μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών θα καθορίσουν την κατάσταση στην Ουκρανία.
Η μεγαλύτερη απειλή στον κόσμο είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, γιατί αυτό μπορεί να μην το αποφασίσουν οι κυβερνήσεις, αλλά μπορεί να το αποφασίσουν οι άνθρωποι στους δρόμους. Εάν το Ισραήλ εισβάλει στη Γάζα στο τέλος, στέλνοντας αυτές τις εικόνες στον κόσμο καθημερινά στις οθόνες μας, πώς θα αντιδράσουν οι Άραβες;
imerisia.gr