Την παραμονή της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή και πρώην Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύας Καϊλή στις φυλακές του Χάρεν για ακόμη ένα μήνα αποφάσισαν την Πέμπτη (22/12) οι δικαστικές Αρχές του Βελγίου, αρνούμενες το αίτημα αποφυλάκισής της με βραχιολάκι.
Οι ισχυρισμοί της, σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο Qatargate, δεν έπεισαν το προδικαστικό συμβούλιο για να αφεθεί ελεύθερη.
Οπως έχει γίνει γνωστό, η Εύα Καϊλή κρατείται στις φυλακές του Χάρεν, ένα συγκρότημα φυλακών που πρόσφατα εγκαινιάστηκε, μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, και ουσιαστικά πρόκειται για πρότυπες και πρωτότυπες φυλακές, που απέχουν πολύ από την εικόνα που έχουν οι περισσότεροι στο μυαλό τους.
Υπενθυμίζεται ότι η υπεράσπιση της Εύας Καϊλή είχε ζητήσει την αποφυλάκισή της καθώς θα πρέπει να βρίσκεται μαζί με το 10 μηνών παιδί της, την ώρα που το δρόμο για την φυλακή έχει πάρει και ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι. Αν και υπάρχουν χώροι όπου οι φυλακισμένες μπορούν να βλέπουν τα παιδιά τους, δεν έχει διευκρινιστεί αν θα μπορεί να το δει για κάποιες ώρες ή για όλο το 24ωρο.
Τέλος έγινε γνωστό ότι η υπεράσπιση της Εύας Καϊλή δεν θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, σύμφωνα με δήλωση του δικηγόρου της κ. Μιχάλη Δημητρακόπουλου.
Γιατί αποφασίστηκε η παράταση της προφυλάκισής της
«Παρατείνεται η κράτηση της Εύας Καϊλή κατά ένα μήνα. Εάν ασκήσει έφεση εντός 24 ωρών θα παρουσιαστεί ενώπιον του Εφετείου μέσα σε 15 ημέρες» αναφέρει η ανακοίνωση που εστάλη από την Εισαγγελία στη ΜΜΕ, αργά το απόγευμα της Πέμπτης.
Όπως μετέδωσε η η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:
θεωρείται ύποπτη φυγής
εκτιμάται ότι μπορεί να καταστρέψει στοιχεία που αφορούν στην έρευνα και μπορούν να οδηγήσουν και σε περαιτέρω αποκαλύψεις
μπορεί να έρθει σε επαφή με υπόπτους αγνώστων στοιχείων, οι οποίοι θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμοι στην εν εξελίξει έρευνα
«Προς όφελος και προστασία της έρευνας καμία άλλη πληροφορία δεν θα δίνεται στο εξής και τα ΜΜΕ θα ενημερώνονται μέσω νέων δελτίων τύπου» προστίθεται ακόμα στην ανακοίνωση της Εισαγγελίας.
«Υπήρξε αναμονή οκτώ ωρών, διότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 10:30 το πρωί, οι δικηγόροι προχώρησαν σε δηλώσεις αργά το πρωί και στις δηλώσεις τους φαινόταν η ανησυχία για την εν λόγω απόφαση», ανέφερε ακόμα η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ.
Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, η Ελληνίδα πολιτικός φέρεται να κατονόμασε συναδέλφους της που εμπλέκονται με το σκάνδαλο Qatargate κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων. Ξεκινώντας από εκείνους που κάλεσε αμέσως μετά την επιχείρηση στο σπίτι της, δηλαδή τους Panzeri, Tarabella και Arena, στη συνέχεια επικαλέστηκε άλλους 3 Ιταλούς ευρωβουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος – Cozzolino, Moretti και Benifei – και μάλιστα κατονόμασε 5 επιπλέον βοηθούς ευρωβουλευτών. Και όλα αυτά, ενώ η κα. Καϊλή τόνισε πως το σύστημα του Παντσέρι με τους ανωτέρω ήταν αλληλοβοήθειας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το ένα χέρι νίβει το άλλο».
Όλο το χρονικό
Νωρίς το πρωί της Πέμπτης (22/12) η Εύα Καϊλή πέρασε, υπό άκρα μυστικότητα, το κατώφλι του επιβλητικού κτιρίου που στεγάζεται το Μέγαρο Δικαιοσύνης, στις Βρυξέλλες, εκεί όπου είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες δημοσιογράφοι.
Η ευρωβουλευτής, που συνελήφθη στις 9 Δεκεμβρίου και κρίθηκε προσωρινά κρατούμενη από την βελγική δικαιοσύνη πριν από 8 ημέρες, με τις κατηγορίες, της παρέμεινε περίπου για μία ώρα και είκοσι λεπτά στην αίθουσα, ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου στο πλαίσιο της ακρόασης για την παράταση της προφυλάκισης της ή της άρση της, με την επιβολή ή μη περιοριστικών όρων.
Παρών στη διαδικασία ήταν και ο Ανακριτής Μισέλ Κλεζ, που ανέλαβε την έρευνα από το καλοκαίρι για το σκάνδαλο διαφθοράς, που συνταράσει τους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Qatargate.
Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέπτυξε τα επιχειρήματα της και σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε:
πως δεν έχει τρόπο και λόγο να αλλοιώσει στοιχεία
δεν είναι ύποπτη φυγής
αναφέρθηκε και στο μόλις 2 ετών παιδί της
«Ζητήσαμε να τεθεί σε καθεστώς επιτήρηση με βραχιολάκι. Συμμετείχε ενεργά στη διαδικασία δεν δωροδοκήθηκε» ο δικηγόρος της Άντρε Ριζόπουλος.
«Τα είπαμε όλα μας τα επιχειρήματα. Η κυρία Καϊλή, ποτέ δεν δωροδοκήθηκε, η κυρία Καϊλή είναι αθώα» υπογράμμισε ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος.