Εξαιρετικά γενναιόδωρη προς τους μετόχους της αποδεικνύεται η ΕΥΑΘ Α.Ε., καθώς, μετά το σύντομο και μεμονωμένο «κόκκινο» διάλειμμα του 2022, λόγω της έκρηξης του ενεργειακού κόστους, διανέμει σχεδόν το 85% των καθαρών κερδών του 2023, παρότι έχει σε υλοποίηση ένα 5ετές επενδυτικό πρόγραμμα που φτάνει τα 207 εκατ. ευρώ.
Η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, ενέκρινε σήμερα τη διανομή μερίσματος 0,0276 ευρώ/ μετοχή, σε μία περίοδο που η εισηγμένη εταιρεία, θέτει πιεστικά στο τραπέζι το ήδη διατυπωμένο αίτημα αύξησης των τιμολογίων νερού, τουλάχιστον στο ύψος του πληθωρισμού, δηλαδή με σημερινά δεδομένα κατά 2,5% και, μέχρι η ΡΑΕΕΥ, καταλήξει στην μέθοδο κοστολόγησης.
Όπως είπε ο πρόεδρος της Εταιρείας, καθηγητής Άγις Παπαδόπουλος, η ΕΥΑΘ ΑΕ, έχει διατηρήσει τα τιμολόγιά της στα ίδια επίπεδα, την τελευταία πενταετία και είναι αναγκαία η αναπροσαρμογή τους. Έχει υποβάλλει αίτημα, αύξησης των τιμών για το 2024, κατά το ρυθμό του πληθωρισμού, ενώ αναμένει τη μεθοδολογία ανάκτησης κόστους που θα υποδείξει η ΡΑΕΕΥ.
Συγχωνεύσεις με «καθαρές» ΔΕΥΑ
Η ΕΥΑΘ Α.Ε., εταιρεία που έχει ξανά βασικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο, προετοιμάζεται για να ανταποκριθεί στην πολιτική επιλογή που προωθεί η κυβέρνηση και αφορά στις συνενώσεις ΔΕΥΑ, κάτω από τις ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ.
«Έχει ήδη γίνει συνάντηση για το θέμα, με τον αρμόδιο για τα Ύδατα, από πλευράς ΚΕΔΕ. Ενδιαφέρον στην προοπτική συνένωσης έχει εκδηλώσει ο Δήμος Θερμαϊκού, ενώ υπάρχουν σχέσεις συνεργασίας με όλους τους Δήμους της Π.Ε. Θεσσαλονίκης», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος, Άνθιμος Αμανατίδης, σημειώνοντας ότι σε τούτη φάση επιδιώκεται συνεννόηση με τις ΔΕΥΑ ως προς τα έργα που προγραμματίζονται.
Ο CEO της ΕΥΑΘ υπογράμμισε πως η εισηγμένη, θα δεχθεί να απορροφήσει ΔΕΥΑ που θα είναι καθαρές από χρέη, υποχρεώσεις που θα ρυθμιστούν πιθανότατα με τη λήψη κυβερνητικών μέτρων.
Όπως επισημάνθηκε κατά τη συνέλευση, με τις συνενώσεις η ΕΥΑΘ θα διευρύνει το πελατολόγιό της αλλά επίσης θα πρέπει να αναλάβει περιοχές με σοβαρές υστερήσεις σε έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και περιβαλλοντικής προστασίας.
Το θέμα των συνενώσεων είναι μέγα και θα απαιτηθεί πολύ χρόνος για να μπούνε σε υλοποίηση τα σχέδια της κυβέρνησης, επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι η διαχείριση του υδατικού πόρου θα πρέπει να επιχειρηθεί σε ευρύτερες υδατικές περιοχές.
Κατά τη γενική συνέλευση, υπογραμμίσθηκε επανειλημμένα η κοινωνική διάσταση του χαρακτήρα της ΕΥΑΘ, στην οποία εστίασε και ο Υφυπουργός Εσωτερικών /ΥΜΑΘ, Κώστας Γκιουλέκας, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει σκέψη αλλά ούτε και πρόθεση ιδιωτικοποίησης του συγκεκριμένου κοινωνικού αγαθού. Μάλιστα, στόχος είναι να προβληθεί το έργο και οι υπηρεσίες της ΕΥΑΘ, μέσω ειδικής ημερίδας που θα γίνει τέλος Σεπτεμβρίου.
Παραμένει CEO ο Άνθιμος Αμανατίδης
Οι μέτοχοι, ενέκριναν και τα 11 θέματα της ημερησίας διάταξης, μεταξύ αυτών και το 4ο θέμα που αφορούσε την εκλογή τεσσάρων μελών Δ.Σ.
Σύμφωνα με την πρόταση του βασικού μετόχου, ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος, μηχανικός Άνθιμος Αμανατίδησ, επανεκλέγεται στο δ.σ. με την προοπτική ανάληψης εκ νέου των καθηκόντων του CEO. Η συνέλευση ενέκρινε την πρόταση του Ελληνικού Δημοσίου, για την τοποθέτηση των Μαρία Πεταλά, Βασιλική Αδαμίδου και Θεόδωρου Λεωνίδη, στο Δ.Σ., ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη, όπως και των Γεωργίου Αρχοντόπουλου και Παναγιώτη Χατζησσάρου, ως εκπροσώπους των Εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο.
Το Υπερ-Πακέτο των Επενδύσεων
Το επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται το μεγάλο έργο των 41 εκατ. ευρώ που αφορά στην αναβάθμιση του Βιολογικού της Σίνδου ( ΕΕΛΘ), μέρος του πολύ μεγάλου επενδυτικού προγράμματος που τρέχει η Εταιρεία στην περίοδο 2023-2028, ύψους συνολικού 207,8 εκατ. ευρώ.
Στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη περιλαμβάνονται οι επεκτάσεις των εγκαταστάσεων νερού ( ΕΕΝΘ), επεξεργασίας λυμάτων ( ΕΕΛΘ- Βιολογικός Θεσσαλονίκης), τα έργα στον υδαταγωγό Αραβησσού, η προμήθεια έξυπνων υδρόμετρων, πολλά υποέργα αποχέτευσης, επέκταση του scada ύδρευσης, όπως και η προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος μέσω σύμβασης ΡΡΑ.
Σημειώνεται ότι στη φάση της συμβασιοποίησης βρίσκονται έργα 72 εκατ. ευρώ που αφορούν αναβαθμίσεις δικτύων σε περιοχές της μείζονος Θεσσαλονίκης και Δήμους της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, δεξαμενές στη ΕΕΛΘ, το δεύτερο μέρος της συμφωνίας ενίσχυσης του Υδαταγωγού Αραβησσού κ.αλ.
Στη συνέλευση τον μέτοχο Ελληνικό Δημόσιο εκπροσώπησε ο κ Σάββας Μαρκίδης, διευθυντής ΔΥΕΕ ν. Θεσσαλονίκης, του ΥΠΟΙΚ και, το μέτοχο- ΤΑΙΠΕΔ ο νομικός σύμβουλος του Ταμείου, Γιώργος Παπαχρήστου.
(φωτογραφία αρχείου)
Πηγή powergame.gr