Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για την πιθανή προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ και σχεδιάζει πώς θα ανταποκριθεί σε τυχόν εμπορικά μέτρα που θα πλήξουν το ευρωπαϊκό μπλοκ, εάν ο πρώην Πρόεδρος κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αρχίσει να προετοιμάζει αξιολόγηση των επιπτώσεων των συνεπειών της ψηφοφορίας του Νοεμβρίου, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο σενάριο στο οποίο ο Τραμπ αναδεικνύεται νικητής, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Bloomberg.
Το ύφος του πρώην προέδρου έχει γίνει ολοένα και πιο επιθετικό ενώ οι περισσότεροι αξιωματούχοι μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζουν πως εάν εκλεγεί, θα εφαρμόσει νέους δασμούς κατά της Ε.Ε. Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στο Bloomberg ανώνυμα, τόνισε πως οι χώρες της ΕΕ οφείλουν να προετοιμαστούν για το τι μέλλει γενέσθαι.
Η ομάδα του Τραμπ σχεδιάζει μια πιθανή λίστα αποφάσεων κατά της Ε.Ε., η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει έναν ευρύ ελάχιστο δασμό 10%, καθώς και πιθανά αντίμετρα κατά των ευρωπαϊκών φόρων ψηφιακών υπηρεσιών που στοχοποιούν έμμεσα τα μονοπώλια και ολιγοπώλια των αμερικανικών Big Tech.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, ο Τραμπ κλόνισε τα θεμέλια της διατλαντικής συνεργασίας όταν επιτέθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, αμφισβήτησε τις ευρωπαϊκές εγγυήσεις ασφαλείας και αποκάλεσε τις Βρυξέλλες «κόλαση».
Ο υποψήφιος για την προεδρία έχει κερδίσει τις δύο πρώτες προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων και προηγείται του Τζο Μπάιντεν κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες στις επτά κρίσιμες πολιτείες που θα κρίνουν πιθανότατα τις εκλογές του 2024, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg News/Morning Consult τον Ιανουάριο.
Οι δύο πλευρές εξακολουθούν να διαφωνούν για τους δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ στον χάλυβα και το αλουμίνιο της Ε.Ε. κατά την πρώτη του θητεία ως Πρόεδρος, επικαλούμενος ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Το μπλοκ ανταπέδωσε με δικά του αντίμετρα και το 2021 κατέληξε σε προσωρινή ανακωχή με τον Μπάιντεν.
Ωστόσο, η Ένωση υποστηρίζει ότι η τρέχουσα κατάσταση εξακολουθεί να είναι άδικη, λέγοντας ότι οι ευρωπαίοι εξαγωγείς πληρώνουν πάνω από 350 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε δασμούς. Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο, διστάζουν να αντιδράσουν στην κατάσταση με μία εκ νέου επιβολή δασμών στα αμερικανικά προϊόντα, λόγω ανησυχιών ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τις πιθανότητες εκλογής του Τραμπ.
Τα πιθανά μέτρα κατά της Ευρώπης θα λειτουργούσαν ως μια ευρύτερη πρωτοβουλία για την αναμόρφωση του εμπορίου των ΗΠΑ. Το έθνος έχει μακροχρόνια, σημαντικά ελλείμματα στο εμπορικό ισοζύγιό του με την Ε.Ε., με το 2023 να σηματοδοτεί το τρίτο συνεχόμενο έτος ανισορροπιών που ξεπερνούσαν τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια. Σημειωτέον πως το μοτίβο αυτό, σύμφωνα με τους συμβούλους του Τραμπ, αποτελεί απεικόνιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών εκ μέρους της Ευρώπης.
Για να αποφύγουν τους διατλαντικούς ανταγωνισμούς της πρώτης θητείας του Τραμπ, ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάνουν δειλά βήματα προς μια προσέγγιση «γοητείας». Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, όπως η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, έχουν ήδη αρχίσει να προσεγγίζουν τους Ρεπουμπλικάνους. Τον Σεπτέμβριο, ταξίδεψε στο Τέξας και την Ουάσινγκτον για να συναντήσει υποστηρικτές του Τραμπ.
Η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον Τραμπ αν κερδίσει, δήλωσε η ίδια πέρυσι, και θα ήταν «αφελές» να μην προετοιμαστεί για ένα τέτοιο αποτέλεσμα.
Η ρητορική του Μπάιντεν μπορεί να είναι πιο διαλλακτική από εκείνη του Τραμπ, ενώ η ευθυγράμμισή του με την Ε.Ε. για την Ουκρανία έχει συμβάλει στην αποκατάσταση των διατλαντικών σχέσεων. Παρ’ όλα αυτά, οι αξιωματούχοι της Ένωσης έχουν επίγνωση ότι η εμπορική του πολιτική εξακολουθεί να έχει πολλά κοινά με την προσέγγιση «America First» του προκατόχου του.
Οι Ευρωπαίοι κλονίστηκαν, ειδικότερα, από το πρόγραμμα επιδοτήσεων του Μπάιντεν, Inflation Reduction Act, ύψους 390 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη της ενεργειακής και πράσινης μετάβασης, το οποίο προσφέρει στις εταιρείες κίνητρο για τη μετατόπιση επενδύσεων από την Γηραιά Ήπειρο προς τις ΗΠΑ.
Aπό την πλευρά του, Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, δήλωσε ανοιχτά ότι επιθυμεί την επανεκλογή του Μπάιντεν. Ο Τραμπ, όπως υποστήριξε, αποτελεί διχαστικό πρόσωπο για τις ΗΠΑ, κάτι το οποίο επηρεάζει και τη Γερμανία.
Οι ηγέτες των επιχειρήσεων κρούουν επίσης τον κώδωνα του κινδύνου. Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Boerse AG, Τέοντορ Βάιμερ, δήλωσε ότι η Ευρώπη μπορεί μόνο να ελπίζει ότι το νομοθετικό σύστημα των ΗΠΑ έχει «ισχυρούς ελέγχους και ισορροπίες, αφού όπως όλα δείχνουν, θα τα χρειαστούν».
ΠΗΓΗ: newmoney.gr