Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίνα «συνασπίζονται» με όπλο το κλίμα

Μετά την απόφαση Τραμπ για αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή (δέσμευση που αφορά τον περιορισμό της ανόδου θερμοκρασίας και την εκπομπή αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίο) η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα συμμαχούν εναντίον της στάσης του Προέδρου των ΗΠΑ σε υπεράσπισή της μέσω συναντήσεων που θα λάβουν χώρα την σημερινή και την αυριανή ημέρα.

Ας μην ξεχναμε πώς ΗΠΑ και Κίνα αποτέλεσαν τους δύο χαρακτηριστικότερους ρυπαντές κατά την περίοδο προεδρείας Ομπάμα, ενώ παράλληλα, τον Δεκέμβριο του 2015, στα πλαίσια της υπογραφής της συμφωνίας εμφανίστηκαν ως πρωτεργάτες. Αύριο, παρόλαυτα, Κίνα και Ε.Ε. στα πλευρό η μίας της άλλης, θα δημοσιεύσουν κοινό ανακοινωθέν με θέμα την επιτάχυνση της συνεργασίας τους και την βελτίωση εφαρμογής της συμφωνίας. Συμπεράσματα: – Έχουμε μια δυναμική επερχόμενη συμμαχία μεταξύ Ε.Ε. και Κίνας η οποία προκύπτει σε μεγάλο βαθμό από την αντίσταση στην πολιτική του νέου προέδρου των ΗΠΑ. – Κοινός στόχος, γενικά η βελτίωση συνεργασία (πολιτικές και λήψη μέτρων) και ειδικά η εφαρμογή της συνθήκης.

Ωστόσο, η αποχώρηση των ΗΠΑ (δεύτερος παγκόσμιος ρυπαντής) θα αποτελέσει πλήγμα στην καταπολέμηση του ζητήματος. [Σημαντική ωστόσο φαίνεται η δήλωση Γιούνκερ πως η συμφωνία αποτελεί «διεθνή συνθήκη με νομικές δεσμεύσεις» και ότι «θα χρειασθούν πολλά χρόνια εάν οι ΗΠΑ θελήσουν να φύγουν».]

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων