Οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη το 2024 έχουν πέσει κάτω από τα επίπεδα που είχαν καταγραφεί πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο στην ενεργειακή μετάβαση της ηπείρου.
Αυτή η αξιοσημείωτη μείωση είναι ιδιαίτερα εμφανής στην Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου στρατηγικές επενδύσεις και μέτρα πολιτικής έχουν οδηγήσει σε δραματικό μετασχηματισμό στον ενεργειακό τομέα.
Ο Gerard Reid, συνιδρυτής και συνεργάτης της Alexa Capital, αναφέρει στο kozatka.media ότι οι εξελίξεις αυτές υπογραμμίζουν την κρίσιμη σημασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της διαφοροποίησης και της αποτελεσματικότητας για την επίτευξη τόσο της οικονομικής σταθερότητας όσο και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ισπανία και η Πορτογαλία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη, με τις δύο χώρες να πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις σε ηλιακή και αιολική ενέργεια. Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, αυτά τα δύο έθνη έχουν προσθέσει σχεδόν 20 GW δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αντιπροσωπεύοντας τώρα περίπου το 15% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η ταχεία επέκταση όχι μόνο μείωσε την εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα, αλλά οδήγησε και σε απότομη πτώση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.
Στην Ισπανία, το ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές έχει εκτιναχθεί από 51% το 2021 σε εντυπωσιακό 65% το 2024. Αυτή η μετατόπιση έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μείωση των τιμών χονδρικής ενέργειας στο μισό σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2021, υπογραμμίζοντας τα οικονομικά οφέλη των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η απομάκρυνση από το ρωσικό φυσικό αέριο
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με μεμονωμένα κράτη μέλη, έχει λάβει αποφασιστικά βήματα για να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο – ένας σημαντικός παράγοντας πίσω από τις υψηλές τιμές ενέργειας που παρατηρήθηκαν κατά την περίοδο 2022/2023.
Με τη διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου, την αύξηση των εισαγωγών LNG και την ενίσχυση της ικανότητας αποθήκευσης, η Ευρώπη κατάφερε να μειώσει την πίεση στις τιμές του φυσικού αερίου, γεγονός που με τη σειρά του μείωσε το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την ήπειρο.
Ένας ήπιος χειμώνας και η χαμηλότερη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου συνέβαλαν περαιτέρω σε αυτήν την πτωτική τάση των τιμών της ενέργειας, παρέχοντας την τόσο αναγκαία ανακούφιση στους ευρωπαίους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.
Ενεργειακή απόδοση και συνεργασία κλειδί για τη σταθερότητα
Ο Gerard Reid υποστηρίζει ότι οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη έχουν εφαρμόσει μια σειρά μέτρων ενεργειακής απόδοσης που έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης. Δημόσιες εκστρατείες που προωθούν την εξοικονόμηση ενέργειας και την υιοθέτηση αποδοτικών τεχνολογιών έχουν μειώσει σημαντικά τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, συμβάλλοντας στη σταθεροποίηση των τιμών.
Επιπλέον, η στενή συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων και των ενεργειακών εταιρειών υπήρξε καθοριστική για τη διατήρηση της σταθερότητας της αγοράς. Αυτή η συνεργασία έχει εξασφαλίσει μια συντονισμένη προσέγγιση στις προκλήσεις που θέτει η παγκόσμια αγορά ενέργειας και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία.
Όπως εξήγησε ο Reid, αυτές οι αλλαγές υπογραμμίζουν τη σημασία μιας καλά στρογγυλεμένης στρατηγικής που συνδυάζει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και τις βελτιώσεις στην απόδοση για την πλοήγηση στην πολυπλοκότητα του σύγχρονου ενεργειακού τοπίου.
Η πτώση στις τιμές
Οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μειώθηκαν το 2023 και το 2024, μετά την άνοδο τα δύο προηγούμενα χρόνια.
Η άνοδος των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη ήταν μια πτυχή μιας παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης και το αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης ζήτησης στην «μεταπανδημική» οικονομική ανάκαμψη, της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου και του άνθρακα και της μείωσης του παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές λόγω των χαμηλών ταχυτήτων ανέμου και της ξηρασίας.
Καθώς το φυσικό αέριο και ο άνθρακας είναι μεταξύ των κορυφαίων πηγών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ , αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ένα τρίτο της παραγωγής το 2022, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την τιμή αυτών των προϊόντων. Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξάνονταν συνεχώς καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 και το πρώτο εξάμηνο του 2022, καθώς τα αποθέματα έφτασαν σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα στην περιοχή. Η αβεβαιότητα σχετικά με την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία ήταν ένας από τους κύριους παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου το 2022.
Διαφορετικές τάσεις για διαφορετικές χώρες
Ενώ η έλλειψη ενεργειακού εφοδιασμού έπληξε την Ευρώπη στο σύνολό της, ο αντίκτυπος στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χώρας διέφερε. Καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου, η Ιταλία κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό στην περιοχή και ξεπέρασε τα 540 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Αύγουστο του 2022. Η χώρα είναι ο μεγαλύτερος καθαρός εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ . Εν τω μεταξύ, η Σουηδία – όπου η υδροηλεκτρική ενέργεια και η πυρηνική ενέργεια αντιπροσωπεύουν μεγάλο μερίδιο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας – σημείωσε λιγότερο έντονη αύξηση των τιμών κατά την περίοδο.
Πηγή energypress.gr