Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Follow@Nakos_Ioannis
Για ακόμη μια φορά η Google βρίσκεται στο στόχαστρο της Ε.Ε., καθώς το σίριαλ της διαμάχης φαίνεται να συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.
Η τελευταία ρήξη στις σχέσεις μεταξύ του γιγαντιαίου κολοσσού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσανατολίζεται στο επίμαχο ζήτημα των ειδήσεων και τα Μέσα Ενημέρωσης, καθώς εδώ και αρκετό καιρό είναι γνωστό πως η Ε.Ε. θέλει να φορολογήσει τους λεγόμενους ‘’news aggregators’’ όπως το Google News.
Το σκεπτικό πίσω από αυτήν την ενέργεια κρύβεται στο γεγονός πως «Η μη εξουσιοδοτημένη διαδικτυακή χρήση ειδησεογραφικού περιεχομένου (από συναθροιστές και μηχανές αναζήτησης) απειλεί τη βιώσιμη πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτικό ειδησεογραφικό περιεχόμενο»,σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πρακτορείων Ειδήσεων (στην οποία συμμετέχει και το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων).
Όπως τονίζει η Συμμαχία οι διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το Google News, μέχρι στιγμής δεν πληρώνουν τους παραγωγούς πρωτογενών ειδήσεων οι οποίες καλύπτονται από τα πνευματικά δικαιώματα, και αυτό όπως είναι φυσιολογικό αποτελεί καίριο πλήγμα για τα έσοδα των εν λόγω εταιριών.
Υπό αυτό το πρίσμα η Ε.Ε, θα επιχειρήσει να επέμβει στην εν λόγω διαμάχη και με την πρόταση της για έναν φόρο πάνω στους συναθροιστές ειδήσεων να προσπαθήσει να θεραπεύσει όλα εκείνα τα αντικρουόμενα συμφέροντα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η αντίδραση δεν άργησε να έρθει με την Google και τον επιχειρηματικό κόσμο που εκπροσωπεί τα τεχνολογικά συμφέροντα να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση πως «η ιδέα του φόρου είναι αβάσιμη, αμφισβητούμενη και επιζήμια για όλους τους παίκτες (στην αγορά)», και πως «ένας τέτοιος φόρος θα βλάψει οποιονδήποτε γράφει, διαβάζει ή μοιράζεται ειδήσεις».
Παρατηρούμε επίσης πως και σε αυτήν την περίπτωση η στάση των ευρωπαϊκών χωρών δεν είναι ενιαία καθώς ήδη αρκετές χώρες δείχνουν να είναι σκεπτικές προς την συγκεκριμένη ενέργεια με πολλούς να αναφέρουν πως κάτι τέτοιο θα έβλαπτε ανεπανόρθωτα την Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο σε επίπεδο πρεστίζ, όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
Βέβαια για να λάβει χώρα ο συγκεκριμένος φόρος θα πρέπει να ψηφισθεί από τις αρμόδιες επιτροπές, (κάτι που έγινε σε τρεις από αυτές), αλλά πολύ περισσότερο να λάβει την θετική αναφορά προς ψήφιση από τα πολύ σημαντικά νομικά εργαλεία της Ε.Ε.,που μέχρι και σήμερα αμφιταλαντεύονται για το ποια θα είναι η τελική τους γνωμοδότηση.
Λογικά έχουμε να κάνουμε με ένα ακόμη σίριαλ εντυπώσεων και ενεργειών που από πίσω κρύβουν ένα μεγάλι μήνυμα για το μέλλον και τη Ένωση που κάποιοι προσπαθούν να ‘’αναστήσουν’’.
Το ερώτημα είναι ‘’θέλουμε μια Ένωση αυστηρή στα όρια πρακτικών που δημιουργούν εντάσεις και μας γυρνούν στο παρελθόν; ή θέλουμε μια Ε.Ε. που να μεριμνά για τα συμφέροντα εκείνων που θίγονται με γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο;
Το μέλλον θα δείξει. Η μάλλον καλύτερα η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.