Με δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για θεσμική κατοχύρωση της ισότητας των φύλων και νομοθετική πρωτοβουλία στο θέμα της ιθαγένειας. Ειδικότερα δήλωσε: «για να απλοποιήσουμε και να επισπεύσουμε τις διαδικασίες απόδοσης της ιθαγένειας, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της συνέντευξης και της προσκόμισης των δικαιολογητικών και του χρόνου που απαιτείται».
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι στο πλαίσιο ενός γενικότερου σχεδίου για το θεσμικό εκσυχρονισμό και την ανασυγκρότηση της κοινωνίας ο ρόλος του υπουργού Εσωτερικών είναι καθοριστικός. Παράλληλα τόνισε: «Ερευνούμε τη δυνατότητα οριστικής επίλυσης του προβλήματος των συμβασιούχων στη βάση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ξεκινώντας με μια διερεύνηση για το ποιοι από αυτούς τους ανθρώπους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».
Για το θέμα της τοπικής αυτοδιοίκησης επισήμανε ότι: «Μετά από επτά χρόνια κρίσης περνάμε σε μια νέα εποχή που τίποτε δεν μπορεί να είναι όπως παλιά. Αυτό πρέπει να αποτυπωθεί και στους κανόνες λειτουργίας στους ΟΤΑ. Ανοίγουμε τη συζήτηση για να εισαχθούν οι αρχές της συνεννόησης και της συνεργασίας».
Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη τόνισε ότι: «στοχεύει στην ριζική αναμόρφωση του νομοθετικού με στόχευση να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να αποτελέσει η αυτοδιοίκηση έναν από βασικούς πυλώνες για την ανασυγκρότηση της χώρας». «Έχουμε φθάσει σε ένα σημείο εκκίνησης της διαδικασίας της διαβούλευσης έτσι έως το πολύ στις αρχές φθινοπώρου να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη» αλλά και ότι με αυτό τον τρόπο προωθείται η αναδιοργάνωση των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ και της συνεργασίας τους με το κράτος. Παράλληλα σημείωσε ότι η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει τον ριζικό εκδημοκρατισμό των αυτοδιοικητικών θεσμών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το σύστημα εκλογής και τη θέσπιση κοινωνικής συμμετοχής και ελέγχου. Ακόμη, την επανεξέταση των οικονομικών των ΟΤΑ και την ένταξή τους στην αναπτυξιακή πολιτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
«Μετά από επτά χρόνια κρίσης περνάμε σε μία νέα εποχή που τίποτε δεν μπορεί να είναι όπως παλιά. Αυτό πρέπει να αποτυπωθεί και στους κανόνες λειτουργίας στους ΟΤΑ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Το μεγάλο ζητούμενο είναι το κοινωνικό πρόσημο, ποιος πραγματικά ωφελείται, αν παράγεται κοινωνικό όφελος αν ενισχύεται η δημοκρατία, στηρίζονται οι άνθρωποι στην προσπάθεια τους να δουλέψουν και όχι αν θα παραχθεί όφελος για κάποιους λίγους» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας για τον πληγωμένο όρο του εκσυγχρονισμού στην Ελλάδα μετά απο την εποχή των χρηματιστηρίων της Siemens της Ολυμπιάδας.
Τέλος δήλωσε: «Με αυτή τη λογική προχωράμε σε κάθε τομέα της κυβερνητικής δουλειάς προσανατολισμένοι στην απόλυτη διαφάνεια και στον κοινωνικό διάλογο ακόμη και αν αυτό το πληρώνουμε με πολιτικό κόστος».