Τίποτα δεν φαίνεται να πείθει την Bank of America να αλλάξει την αρνητική στάση που έχει για τις ευρωπαϊκές μετοχές εδώ και καιρό η οποία μόλις έγινε ακόμα πιο bearish αφού γυρίζει σε underweight τις θέσεις της στην Ευρώπη έναντι όλων των αγορών διεθνώς. Όπως επισημαίνει, η Ευρώπη έχει δείξει σημάδια ανάκαμψης στις επιδόσεις της έναντι των παγκόσμιων μετοχών, λόγω της καλύτερης εγχώριας ανάπτυξης και της πιο ήπιας ανάπτυξης στις ΗΠΑ. Ωστόσο αναμένει ότι η εξασθένιση της παγκόσμιας ανάπτυξης και τα χαμηλότερα επιτόκια θα οδηγήσουν σε νέα υποαπόδοση της Ευρώπης, δεδομένης της κυκλικής κλίσης της ως αγοράς. “Γινόμαστε underweight στην Ευρώπη έναντι των παγκόσμιων μετοχών – και παραμένουμε αρνητικοί στις ευρωπαϊκές μετοχές”, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά σε νέα της έκθεση.
Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η BofA, η καλύτερη δυναμική ανάπτυξης της ζώνης του ευρώ και τα σημάδια ανάκαμψης των επιδόσεων των μετοχών της περιοχής, έφεραν αισιοδοξία στην αγορά: μετά από υποαπόδοση 15% έναντι των παγκόσμιων μετοχών σε λιγότερο από ένα χρόνο, οι ευρωπαϊκές μετοχές άρχισαν να δείχνουν σημάδια ανάκαμψης τους τελευταίους μήνες, με 2% κέρδη σε σχέση με τις παγκόσμιες μετοχές από τις αρχές Φεβρουαρίου. Η αισιοδοξία στην περιοχή είναι έκδηλη, με τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας στο περιβάλλον των επενδυτών (European Fund Manager Survey) να δείχνουν ότι το 83% των ερωτηθέντων αναμένει περαιτέρω ανοδική πορεία και κανένας από τους ερωτηθέντες δεν βλέπει πτώση άνω του 5% το επόμενο έτος, ενώ το 44% των ερωτηθέντων βλέπει την ευρωπαϊκή αγορά μετοχών ως υποτιμημένη. Δεδομένου αυτού του επιπέδου αισιοδοξίας, η Ευρώπη είναι αναπάντεχα η πιο overweight περιοχή μεταξύ των συμμετεχόντων στην έρευνα, μαζί με την Ιαπωνία.
Η αμερικάνικη τράπεζα εξηγεί πως η σχετική απόδοση της Ευρώπης καθορίζεται έντονα από δύο βασικούς μακροοικονομικούς παράγοντες:
(α) Η δυναμική ανάπτυξης της ζώνης του ευρώ έναντι των ΗΠΑ, όπως προκύπτει από το επίπεδο των μακροοικονομικών εκπλήξεων της ζώνης του ευρώ σε σχέση με αυτές στις ΗΠΑ, και
(β) τις κινήσεις στην απόδοση των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ, δεδομένης της κλίσης της περιοχής υπέρ της αξίας.
Αν και η υποαπόδοση της Ευρώπης κατά 15% έως τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους ήρθε στο πλαίσιο της αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης της απόδοσης των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ, η αναπτυξιακή δυναμική της Ευρώπης σε σχέση με αυτή των ΗΠΑ ήταν εξαιρετικά αδύναμη εκείνο το διάστημα, με τον δείκτη μακροοικονομικής έκπληξης της ζώνης του ευρώ να βρίσκεται περισσότερο από 200 μονάδες κάτω από αυτόν των ΗΠΑ, την τρίτη χειρότερη ένδειξη στην ιστορία, επισημαίνει η BofA.
Ο κύριος μοχλός της υπεραπόδοσης της Ευρώπης τις τελευταίες εβδομάδες ήταν η αντιστροφή αυτής της τάσης, καθώς οι μακροοικονομικές εκπλήξεις στη ζώνη του ευρώ έγιναν θετικές, ενώ η επιβράδυνση στις ΗΠΑ οδήγησε τις μακροοικονομικές εκπλήξεις των ΗΠΑ να γίνουν ουσιαστικά αρνητικές, τονίζει η BofA. Αυτό υποστηρίχθηκε και από την μέτρια άνοδο της απόδοσης των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ από την αρχή του έτους, λόγω της επιθετικής ανατιμολόγησης των προσδοκιών για τα επιτόκια της Fed.
“Γυρίζουμε σε underweight στην Ευρώπη έναντι των παγκόσμιων μετοχών, από στάση marketweight πριν, καθώς αναμένουμε την αποδυνάμωση της ανάπτυξης και την πτώση των επιτοκίων να οδηγήσουν σε ανανεωμένη υποαπόδοση”, τονίζει η BofA. Παράλληλα διατηρεί και την αρνητική της στάση στις ευρωπαϊκές μετοχές μεμονωμένα.
Η αποδυνάμωση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ και διεθνώς δεν θα φέρει μόνο πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων καθώς οι κεντρικές τράπεζες γίνονται περισσότερο dovish, αλλά θα επιβαρύνει περισσότερο την ευρωπαϊκή αγορά μετοχών η οποία είναι κυρίως κυκλική (αποτελείται από μεγαλύτερο ποσοστό κυκλικών μετοχών και κλάδων) σε σχέση με την πιο αμυντική αμερικανική αγορά.
Συνολικά, οι μακροοικονομικές προβλέψεις της BofA δείχνουν σχεδόν 10% υποαπόδοση για τις ευρωπαϊκές μετοχές μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους έναντι των διεθνών αγορών, με συνολική πτώση του πανευρωπαϊκού δέικτη Stoxx 600, περίπου 15% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Ελευθερία Κούρταλη
Πηγή capital.gr