Ταχύτατα αναπτύσσεται και διαδίδεται σε ολη την Ελλάδα, το «Κίνημα της Πετσέτας». Μετά την Πάρο, τη Νάξο και τη Σέριφο, το Κίνημα έκανε την εμφάνισή του και στη Χαλκιδική, με τους πολίτες να προσπαθούν να κερδίσουν χώρο στις παραλίες. Παρόμοια εικόνα καταγράφεται και στην Κέρκυρα. Κι εκεί φουντώνουν οι διαμαρτυρίες, κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων, με καταγγελίες Κερκυραίων για καταλήψεις παραλιών και κακές συμπεριφορές επιχειρηματιών.
Οι πολίτες ζητούν τμήματα παραλιών που έχουν καταληφθεί παράνομα από επιχειρήσεις. Mετά το ξήλωμα των ομπρελών στη Σάντα Μαρία της Πάρου, oι οργανωμένες διεκδικήσεις των πολιτών πετυχαίνουν καθημερινά μερικές ακόμα μικρές νίκες και σε άλλες παραθαλάσσιες περιοχές.
Όπως αναφέρει ο Ηλίας Πετράκης μέλος Κίνησης Πολιτών Πάρου για ελεύθερες παραλίες, «Από την Κρήτη μέχρι την Χαλκιδική μας ρωτούν πολίτες τι πρέπει να κάνουν».
Λουόμενοι στην Αρτέμιδα, στην Ανατολική Αττική υποστηρίζουν πως οι ξαπλώστρες είναι περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά.
Το νομικό πλαίσιο
Το ισχύον νομικό πλαίσιο μπορεί να είναι σαφές, φαίνεται όμως ότι σε ελάχιστες περιπτώσεις εφαρμόζεται. Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση του περασμένου Μαρτίου, οι επιχειρηματίες μπορούν να βάλουν ομπρέλες και ξαπλώστρες στο 60% της παραλίας ανεξαρτήτως τετραγωνικών και μόλις στο 30% σε παραλίες που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000.
Η νομοθεσία υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων να εξασφαλίζουν την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα και να υπάρχει ελεύθερη ζώνη από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον 5 μέτρων.
Μετά τη Πάρο και τη Νάξο, πολλοί ακόμα πολίτες οργανώνονται μέσω των μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και σε άλλες περιοχές όπως στην Κρήτη και στη Βόρεια Ελλάδα προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις.
Αγανακτισμένοι λουόμενοι και στη Χαλκιδική – Προσπαθούν να κερδίσουν χώρο στις παραλίες
Εξαπλώνεται απ’ ό,τι φαίνεται και στη Χαλκιδική το κίνημα για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες, καθώς υπήρξαν διαμαρτυρίες ότι λουόμενοι δε μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες. Μετά το επιτυχημένο παράδειγμα στα ελληνικά νησιά, κάτοικοι και παραθεριστές ενεργοποιούνται και στη Χαλκιδική.
Μάλιστα, η διαδικτυακή ομάδα, που έχουν δημιουργήσει με την ονομασία «Κίνημα πολιτών για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες» έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 4.000 μέλη σε περίπου ένα 24ωρο.
Οι καταγγελίες, που γίνονται στη διαδικτυακή αυτή ομάδα είναι για παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες αλλά και παράνομη κατάληψη των beach bars με ξαπλώστρες, που φτάνουν πραγματικά την άκρη του κύματος.
Όπως τονίζουν λουόμενοι, στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής είναι περιορισμένα και… σφηνωμένα τα ελεύθερα τμήματα της παραλίας ανάμεσα σε «στρατιές» από ομοιόμορφες ξαπλώστρες, που καταλαμβάνουν την άμμο.
Τα μέλη της διαδικτυακής ομάδας, επιχειρούν να οργανώσουν την πρώτη τους συνάντηση και ενδεχομένως να ακολουθήσει και κάποια διαμαρτυρία την επόμενη εβδομάδα.
Κέρκυρα: Φουντώνουν οι καταγγελίες στα κοινωνικά δίκτυα για «κατάληψη» της ξαπλώστρας σε δημοφιλείς παραλίες
Στην Κέρκυρα, ενώ οι καταγγελίες φουντώνουν στα κοινωνικά δίκτυα, υπήρχαν και πριν από το λεγόμενο «κίνημα της πετσέτας» που ξέσπασε στα νησιά του Αιγαίου και στη συνέχεια εξαπλώθηκε.
Υπήρξαν καταγγελίες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Από την παραλία Ύψος στο νησί, η εικόνα της ΕΡΤ καταγράφει πως ακόμη και σε αυτή τη στενή παραλία οι ξαπλώστες αγγίζουν τη θάλασσα.
Κατάληψη της παραλίας από ξαπλώστρες, όπως αναφέρει ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ Γιάννης Ανδριώτης, συναντάται και σε πολλές δημοφιλείς παραλίες της Κέρκυρας, όπως στη Δασσιά, σε κάποια σημεία της, στο Μπαρμπάτι ή και στην Γλυφάδα, με αποτέλεσμα οι διαμαρτυρίες να φουντώνουν.
Βέβαια η Κέρκυρα έχει μεγάλη ακτογραμμή και υπάρχουν πολλές παραλίες παρθένες.