Την ελπίδα να διαμορφωθεί ένα ευρύτερο κλίμα συναίνεσης, αλλά και αξιοπιστίας, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η κατασκευή του νέου γηπέδου της ΑΕΚ στην Νέα Φιλαδέλφεια, εξέφρασε κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, ο Γιάννης Σγουρός.
Στη συνεδρίαση που συζητήθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, η παράταξη «Αττική» γνωμοδότησε θετικά, με την προϋπόθεση τήρησης των παρατηρήσεων της Δ/νσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.
Η ΜΠΕ εν τέλει εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με σοβαρές απώλειες για την πλειοψηφούσα παράταξη της Περιφέρειας Αττικής.
Στην τοποθέτησή του, ο Γιάννης Σγουρός κατηγόρησε τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής για πολιτικό βέρτιγκο, αφού, άλλα έλεγε προεκλογικά (μιλούσε για κοτζαμπάσηδες του ποδοσφαίρου), άλλα ψήφιζε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής πριν τρία χρόνια (λευκό στην αρχική απόφαση ένταξης του έργου με αρ. 199/2013) και άλλα πράττει σήμερα (υπέρ).
«Τι τελικά ισχύει από όλα αυτά;» αναρωτήθηκε ο Γιάννης Σγουρός. «Είστε υπέρ, κατά ή μήπως ψηφίζετε λευκό; Διότι όλα μαζί δεν γίνεται. Δεν γίνεται να είστε και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ».
Αντίστοιχη τυχοδιωκτική τακτική δε, υπενθύμισε ότι ακολούθησε και ο ΣΥΡΙΖΑ, που ενώ προεκλογικά καταψήφισε το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας, μετεκλογικά άρχισε να κλείνει το μάτι στην κατασκευή του γηπέδου.
«Εμείς λοιπόν λέμε σήμερα φτάνουν πια τα ψέματα και οι κουτοπονηριές. Τώρα χρειάζονται καθαρές κουβέντες. Όχι άλλες στο κομματικό ακροατήριο και άλλες για τους απέξω. Εμείς από το 2010 δεσμευτήκαμε ότι θα συμβάλλουμε στην κατασκευή του γηπέδου και αυτή την υπόσχεση, όταν οι συνθήκες ωρίμασαν, την κάναμε πράξη. Το έργο πρέπει να γίνει διότι το έχουν ανάγκη η Αττική, η ΑΕΚ, ο αθλητισμός μας γενικότερα».
Και πρόσθεσε «Τώρα χρειάζεται ειλικρίνεια και συνεργασία. Και στη συνεργασία, βάζω υποχρεωτικά και την Δημοτική Αρχή Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνας. Θυμίζω πως όταν εμείς πήραμε τη μεγάλη απόφαση να χρηματοδοτήσουμε την κατασκευή του έργου, ο Δήμος ήταν υπέρμαχος έχοντας λάβει δύο αποφάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τώρα, η νέα δημοτική αρχή εκφράζει διαφωνίες και ενστάσεις που ανεξάρτητα εάν είναι αποδεκτές, είναι σεβαστές. Προσωπικά δεν μπορώ να φανταστώ να προχωρά ένα έργο, χωρίς τη συγκατάθεση της τοπικής κοινωνίας. Διότι το έργο, σαφώς και γίνεται για να γυρίσει η ΑΕΚ σπίτι της, γίνεται όμως για να ωφελήσει και την τοπική κοινωνία. Πρέπει λοιπόν Πολιτεία, Περιφέρεια, Δήμος, ΑΕΚ και ιδίως οι δύο τελευταίοι, να καθίσουν εξαντλητικά στο ίδιο τραπέζι με στόχο να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση. Η ΑΕΚ πρέπει να γυρίσει στο σπίτι της. Ο Δήμος και οι δημότες μπορεί και πρέπει να ωφεληθούν από την παρουσία της. Προσωπικά πιστεύω ότι εφόσον υπάρχει θέληση, υπάρχει και ο τρόπος».
Στην τοποθέτησή του ο Γιάννης Σγουρός τόνισε ότι η απόφαση του 2013 να συνδράμει η Περιφέρεια Αττικής στην κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ δεν ήταν μία μεμονωμένη ενέργεια, αλλά αποτελούσε μέρος μιας συνολικής στρατηγικής για τη στήριξη του αθλητισμού στην Αττική προς όφελος των παιδιών.
Και αυτό διότι ελέω Μνημονίων, είχαν εκμηδενιστεί οι πόροι για την κατασκευή αθλητικών υποδομών, τόσο από το ΠΔΕ, όσο και από τη ΓΓΑ αλλά και από τους Δήμους. Παράλληλα τα αθλητικά έργα δεν αποτελούν επιλέξιμη δαπάνη από το ΕΣΠΑ.
Το κενό αυτό καλύφθηκε, στο μέτρο του δυνατού, με την εκπόνηση ενός πρωτοφανούς για τα δεδομένα της τοπικής αυτοδιοίκησης προγράμματος αθλητικών έργων ύψους 150 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, με χρηματοδότηση αποκλειστικά από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής.
Όπως τόνισε ο Γιάννης Σγουρός το πλεόνασμα της Περιφέρειας Αττικής ύψους 330 εκ. € που διαμορφώθηκε σε βάθος δεκαετίας – την ώρα που όλοι άλλοι φορείς του δημοσίου χρεοκοπούσαν – ήταν αυτό που επέτρεψε και επιτρέπει ακόμη και σήμερα στην Περιφέρεια την εκτέλεση τέτοιων σπουδαίων έργων με θετικό αντίκτυπο στην οικονομία και την κοινωνία.