Για το voucher θα λαμβάνεται υπόψη η οικογενειακή κατάσταση (όπως όλα τα στοχευμένα μέτρα) και, ενδεχομένως, θα αφορά τα προϊόντα του καλαθιού του νοικοκυριού. Το ύψος αναμένεται να διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών και στόχος είναι να εφαρμοστεί το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.
Το εν λόγω μέτρο είχε μπει στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου προ μηνών. Στην εκπνοή του έτους, η κυβέρνηση μετρά εκ νέου τις δημοσιονομικές δυνατότητες για νέες παρεμβάσεις, καθώς οι τιμές στα είδη διατροφής έχουν βαρύνει κατά πολύ τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Βασική στόχευση είναι η στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών καθώς μόνο τον Οκτώβριο, σε σχέση με πέρυσι, τα βασικά είδη κατέγραφαν άνοδο άνω του 14% – 20%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα έχει καλύτερη εικόνα για τα οικονομικά περιθώρια για το 2023 προς το τέλος του έτους. Εκεί θα μπει το δίλημμα, είτε να κάνει χρήση η κυβέρνηση από το καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2022 και να το μοιάσει τον Δεκέμβριο ή και να κάνει περισσότερα το 2023.
Πιθανότερο σενάριο είναι τα εφετινά μέτρα να είναι πολύ μετρημένα και να προβεί το Μέγαρο Μαξίμου σε υλοποίηση των νέων παρεμβάσεων το 2023.
Ηδη το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο έχουν υπολογίσει το ποσό του 1 δισ. ευρώ, το οποίο αποτελεί εφεδρεία για την παροχή νέων μέτρων στήριξης. Το οικονομικό επιτελείο έχει κατεύθυνση να μοιράσει στην κοινωνία τα όποια φετινά περιθώρια, τα οποία φαίνεται να δημιουργεί η μεγαλύτερη ανάπτυξη για το 2022 και τα αυξημένα (λόγω πληθωρισμού και τουρισμού) κρατικά έσοδα κατά 5 δισ. ευρώ.