Τον «οδικό χάρτη» στην οικονομία για τους επόμενους τρεις μήνες και μετά την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο, σχεδιάζουν πλέον κυβέρνηση και Τρόικα.
Μετά οκτώ ώρες συσκέψεων, οι δύο πλευρές έδειξαν να απέχουν πολύ, αλλά στην κυβέρνηση αισιοδοξούν ότι υπάρχει χρόνος για να καλυφθεί το χάσμα.
«Με το καλημέρα» όμως οι απεσταλμένοι των δανειστών έκοψαν τη φόρα στις διαρροές για σαρωτικές φοροελαφρύνσεις. «Έχετε ξεσαλώσει εκεί στην Ελλάδα» φέρονται να λένε στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος απαντά σε όλα αυτά πως «φοροελαφρύνσεις θα γίνουν, είναι στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης, το θέμα είναι πώς και πότε θα γίνουν».
Σύμφωνα με όσα ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση των μαραθώνιων συναντήσεων:
– Πρωτογενές πλεόνασμα 2014: Η Τρόικα συμφωνεί ότι η Ελλάδα πετυχαίνει το μνημονιακό στόχο φέτος. Η Αθήνα εκτιμά ότι το πλεόνασμα το 2014 θα ξεπεράσει το 1,5% του ΑΕΠ ( γύρω στο 1,7% σύμφωνα με πληροφορίες). Η Τρόικα αμφισβητεί όμως αν αυτό θα καλύψει και μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015. «Είναι θέμα αν η υπέρβαση φέτος απορρέει από πηγές που θα επαναληφθούν και το 2015».
– Προσχέδιο προϋπολογισμού 2015: Στο προσχέδιο θα περιλαμβάνονται μόνον οι φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ (μείωση έκτακτης εισφοράς, μείωση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης κλπ). τα υπόλοιπα θα αποτυπωθούν στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού τον Νοέμβριο. Όλα αυτά ο κύριος Χαρδούβελης θέλει να γίνουν με ένα οργανωμένο σχέδιο και όχι με σκόρπιες ιδέες και διαρροές. Στη σύσκεψη με την τρόικα δεν συζητήθηκαν πάντως ακόμα τα σχέδια για ρυθμίσεις χρεών με δόσεις. H Αθήνα θεωρεί ότι ο στόχος που θα τεθεί για πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 «είναι εφικτός χωρίς νέα μέτρα».
– «Χωρίς Τρόικα το 2015»: από την πρώτη ημέρα συζητήθηκε πώς θα στηθεί η έξοδος της χώρας από το Μνημόνιο. ΔΝΤ και ΕΕ συζητούν για την επόμενη μέρα (“The Day After” όπως ανέφερε η ίδια πηγή) των Μνημονίων. «Θέλουμε να κλείσει η συμφωνία ταυτόχρονα με την τρέχουσα αξιολόγηση» λένε στο υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με τους όρους με τους οποίους θα βγει η Ελλάδα από την σημερινή επιτήρηση. «Για να κλείσει το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να ξέρουμε και τι θα γίνει και Μετά-το-Πρόγραμμα (Post-program)».
– Διαρθρωτικές αλλαγές: Η Αθήνα θεωρεί ότι έχει καλύψει σχεδόν το 65% των απαιτήσεων, αλλά η Τρόικα ακόμη ζητά διευκρινίσεις.
– Επιτόκια-ομόλογα: στο υπουργείο Οικονομικών δεν ανησυχούν για την άνοδο των επιτοκίων στα κρατικά ομόλογα. «Η δευτερογενής αγορά ελληνικών ομολόγων είναι ρηχή, ένα fund θέλει να κλείσει θέσεις, μπορεί να ανεβάσει και να κατεβάσει τα επιτοκια» έλεγαν χαρακτηριστικά.