Η Google προτείνει στους Ευρωπαίους να μην επιστρέφει αποτελέσματα αναζήτησης με σαφώς προσδιορισμένους όρους σε δημοσιεύματα που τους αφορούν εάν το ζητήσουν από όλους τους δικτυακούς τόπους της μηχανής της. Ο όρος που καλείται να κάνει δεκτό η αρμόδια Αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων είναι ότι αυτό θα συμβαίνει μόνο εάν η αναζήτηση γίνεται από κράτος μέλος της Ε.Ε., ενώ από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και αλλού, τα αποτελέσματα θα εμφανίζονται.
Το Σεπτέμβριο του 2015 η γαλλική Αρχή -η οποία συντονίζει και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές Αρχές στο θέμα αυτό- απαίτησε από την αμερικανική εταιρεία να αφαιρεί από όλα τα ευρετήριά της τις σχετικές ενοχλητικές παραπομπές -αν χρειαστεί με τη μεσολάβηση των τοπικών Αρχών Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ή, ακόμα και του δικαστηρίου. Η Google αντέδρασε, με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε παρεμπόδιση της πληροφόρησης του κοινού και λογοκρισία.
Τώρα, ο ιντερνετικός κολοσσός υπό την απειλή κυρώσεων από τη γαλλική CNIL, της απευθύνεται εκ νέου με μια διαφορετική πρόταση, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters:
1. H αφαίρεση των παραπομπών θα αφορά μόνο σε αναζητήσεις με τους όρους αναζήτησης που ζήτησε ο χρήστης που αξιοποιεί το ευρωπαϊκό «Δικαίωμα στη Λήθη». Εάν γίνεται αναζήτηση με διαφορετικούς όρους, μπορεί να εμφανιστεί στα αποτελέσματα το σχετικό δημοσίευμα που αφορά σε πολίτη κράτους-μέλους της Ε.Ε.
2. Όλες οι παραπομπές θα αφαιρούνται από τις ευρωπαϊκές εκδόσεις του Google, όπως google.gr, google.fr, google.de κ.λπ.
3. Όλες οι παραπομπές θα αφαιρούνται από όλες τις εκδόσεις του Google, ακόμα και από το google.com, μόνο όμως όταν η αναζήτηση ξεκινά από κάποιον που εμφανίζεται να βρίσκεται στο ίδιο κράτος μέλος της Ε.Ε. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα η αναζήτηση με τις ίδιες λέξεις ή φράσεις θα επιστρέφει τις παραπομπές στα επίμαχα δημοσιεύματα. Ομοίως, εάν η αναζήτηση γίνει από τη Γερμανία για κάποιον από τη Γαλλία -που έχει ζητήσει και έχει γίνει δεκτό να μην εμφανίζονται δημοσιεύματα για το παρελθόν του όταν γίνεται αναζήτηση με το όνομά του ή άλλους δεδηλωμένους όρους-, τότε ο Γερμανός χρήστης θα μπορεί να δει το δημοσίευμα.
Προφανώς, για να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, η Google θα «κοιτάει» τη μοναδική διεύθυνση IP του μηχανήματος από το οποίο έγινε η αναζήτηση, στοιχείο που φανερώνει τη χώρα. Εντούτοις, αυτός ο έλεγχος μπορεί να ξεγελαστεί με την ανώνυμη περιήγηση, με τη χρήση browser που κρύβουν την IP και άλλα αντίστοιχα μέσα.
Η πρόταση αυτή αφενός επιτρέπει την αφαίρεση παραπομπών και με άλλους όρους, πλην της χρήσης του ονοματεπώνυμου του προσώπου που ασκεί το δικαίωμά του στη λήθη online, γεγονός που θα μπορούσε να θεωρήσει διεύρυνση του δικαιώματος. Από την άλλη, δεν θεωρεί τους Ευρωπαίους ένα, δηλαδή επιτρέπει για παράδειγμα στους Γάλλους να βλέπουν «ενοχλητικά» δημοσιεύματα για Γάλλους που έχουν ζητήσει να ξεχαστούν.
Η γαλλική Αρχή αναμένεται να εξετάσει σε βάθος την πρόταση της Google που απευθύνεται όχι μόνο στη CNIL, αλλά και σε όλες τις Αρχές των κρατών μελών της Ε.Ε., δηλαδή και στην ελληνική.