Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Έξι εκρήξεις ακούστηκαν νωρίτερα σήμερα στο κέντρο της πόλης Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία

Μέχρι στιγμής η προέλευση των εκρήξεων δεν είναι ξεκάθαρη, ωστόσο, διπλωματική πηγή ανέφερε νωρίτερα στο Reuters ότι οι βομβαρδισμοί ξεκίνησαν στην γραμμή επαφής μεταξύ των Ουκρανών στρατιωτών και των αυτονομιστικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία.

Ζελένσκι: Δεν είναι πιθανό το ενδεχόμενο ευρείας σύρραξης με τη Ρωσία

Νωρίτερα σήμερα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκτίμησε ότι δεν είναι πιθανό το ενδεχόμενο ευρείας σύρραξης με τη Ρωσία, όμως δήλωσε ότι σε περίπτωση που αυτό συμβεί, είναι έτοιμος να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στη χώρα.

Παράλληλα, ζήτησε τον «άμεσο τερματισμό» του ρωσογερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 μετά την απόφαση της Μόσχας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτονομιστικών επαρχιών στην ανατολική Ουκρανία.

«Συμφωνήσαμε για την ανάγκη άμεσης επιβολής κυρώσεων για τη νέα επιθετική ενέργεια εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Εσθονό ομόλογό του. «Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν τον πλήρη τερματισμό του Nord Stream 2», πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι το Κίεβο ίσως διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις με τη Μόσχα, εξηγώντας ότι εξετάζει τη σχετική πρόταση του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανία.

Από την πλευρά του, νωρίτερα σήμερα, το Κρεμλίνο εξέφρασε την ελπίδα πως η αναγνώριση από τη Ρωσία των δύο αποσχισθεισών ουκρανικών περιοχών θα βοηθήσει ώστε να αποκατασταθεί η ηρεμία και δήλωσε ότι παραμένει «ανοικτό» στη διπλωματία με τη Δύση.

«Η Ρωσία παραμένει ανοικτή σε όλα τα επίπεδα στις διπλωματικές επαφές, η ρωσική πλευρά έχει συμφέρον σε αυτό», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «οι επαφές στο πιο υψηλό επίπεδο, ακόμη και οι επείγουσες, πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένες».

Ο Πεσκόφ δήλωσε πως δεν είναι σε θέση να πει αν ρωσικές δυνάμεις έχουν εισέλθει ήδη στις δύο αποσχισθείσες περιοχές που συχνά αναφέρονται απλώς ως Ντονμπάς. Είπε πως η απόφαση να σταλούν δυνάμεις εκεί θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου εκτίμησε ακόμη πως μια διακοπή από το Κίεβο των διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία το μόνο που θα έκανε θα ήταν να «επιδεινώσει τα πράγματα».

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων