Μια μόνιμη κατάσταση είναι, όπως φαίνεται, η υψηλή κίνηση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου «Γ.Γεννηματάς», που αποδίδεται σε πολύ μεγάλη προσέλευση στις εφημερίες σε συνδυασμό με ελλείψεις προσωπικού.
Την προηγούμενη εβδομάδα κυκλοφόρησαν σε δημοσιεύματα φωτογραφίες που δείχνουν ασθενείς σε ράντζα ο ένας δίπλα στον άλλο μέχρι να εξυπηρετηθούν. Οι φωτογραφίες αναδημοσιεύτηκαν από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, σε ανάρτησή του, προκαλώντας την απάντηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Τα…πνεύματα όξυνε το χθεσινό κείμενο 91 εργαζομένων του εν λόγω νοσηλευτικού ιδρύματος, σύμφωνα με το οποίο οι φωτογραφίες αποτυπώνουν την πραγματικότητα όπως επαναλαμβάνεται κάθε τέσσερις ημέρες στη γενική εφημερία.
Έχει ενδιαφέρον η διαχείριση των περιστατικών σε ένα από τα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής που δέχονται σημαντικό όγκο ασθενών. Από τη στιγμή, μάλιστα, που το τμήμα Επειγόντων του «Γ.Γεννηματάς» ανακαινίστηκε – με χορηγία του Ιδρύματος Λάτση – και λειτουργεί σε νέο περιβάλλον από τον Οκτώβριο του 2022.
Νοσοκομείο «Αττικόν»: Γιατί γέμισε πάλι με ράντζα
Το ΤΕΠ του νοσοκομείου Γεννηματά είναι από τα πιο νευραλγικά στην Αττική. Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερα από 80.000 άτομα επισκέφθηκαν τα Επείγοντα του νοσοκομείου κατά τη διάρκεια της γενικής εφημερίας του για το 2021, καθιστώντας το πρώτο στο λεκανοπέδιο Αττικής, ενώ η επισκεψιμότητά του ανήλθε σε περίπου 55.000 άτομα για το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Σύμφωνα με εργαζόμενους στο «Γ.Γεννηματάς», τα Επείγοντα του νοσοκομείου έχουν διαχρονικά πολύ υψηλή προσέλευση και αναμονές που φτάνουν έως και 5-6 ώρες. Η ανακαίνιση του ΤΕΠ δεν έχει σχέση με την πολύωρη αναμονή ούτε ο νέος χώρος επηρεάζει την κατάσταση, αφού, όπως λένε, για την ταλαιπωρία σε κάθε εφημερία του νοσηλευτικού ιδρύματος ευθύνεται ο συνδυασμός πολλών προσελεύσεων και ανεπαρκούς προσωπικού.
«Κάθε 4 ημέρες στο νοσοκομείο μας, γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές, με δεκάδες ασθενείς να στοιβάζονται στα Επείγοντα, να αναμένουν για ώρες μέχρι να διευθετηθούν, να στριμώχνονται με τέτοιο τρόπο που καθιστά ακόμα και την εύρεση χώρου για εξέταση και νοσηλευτική πράξη πρόκληση. Η ασφάλεια των ασθενών μας και η δική μας παίζεται στα ζάρια γιατί δουλεύουμε με εξαντλητικούς ρυθμούς, με μια βαρύτατη υποστελέχωση που μας αναγκάζει σε διπλοβάρδιες, απλήρωτες υπερωρίες στην προσπάθεια να κρατήσουμε το νοσοκομείο μας όρθιο», αναφέρεται σε κείμενο το οποίο υπογράφουν 91 εργαζόμενοι του νοσηλευτικού ιδρύματος. Με το ίδιο κείμενο οι εργαζόμενοι ζητούν από το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε άμεσες κατεπείγουσες προσλήψεις προσωπικού.
Από 15 ράντζα σε κάθε εφημερία
Η 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), πάντως, απαντώντας στα δημοσιεύματα πριν λίγα 24ωρα έδωσε αναλυτικά στοιχεία σε σχέση με τις επίμαχες εφημερίες (11/5 και 15/5) κατά τις οποίες τραβήχθηκαν οι φωτογραφίες. Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, οι προσελεύσεις στο νοσοκομείο Αθηνών «Γ.Γεννηματάς» ανήλθαν στις 11/5 σε 983 και οι εισαγωγές ασθενών σε 180, ενώ στις 15/5 προσήλθαν στην εφημερία 672 ασθενείς και εισήχθησαν 156.
Σε κάθε μία εφημερία αναπτύχθηκαν συνολικά από 15 επικουρικές κλίνες (ράντζα), λόγω του φόρτου, που διευθετήθηκαν έως και το μεσημέρι της επόμενης ημέρας. «Με βάση τα όσα αναφέρθηκαν, οι συγκεκριμένες φωτογραφικές απεικονίσεις, έχουν σκοπό να προκαλέσουν (τεχνητά), δυσμενή εντύπωση, σε Νοσοκομειακή Μονάδα Πρώτης Γραμμής, ως το Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», το οποίο, καθημερινά και -ιδίως- στις Γενικές Εφημερίες, ανταποκρίνεται με απόλυτη πληρότητα στις ανάγκες Δημόσιας Υγείας», τονίζει η 1η ΥΠΕ.
Ράντζα και στο «Αττικόν»
Τα ράντζα αποτελούν πρόβλημα και σε άλλα μεγάλα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, τα δημόσια νοσοκομεία είναι αντιμέτωπα με την έλλειψη κρεβατιών, με αποτέλεσμα τη χρήση επικουρικών κλινών. Το πρόβλημα είναι έντονο στο νοσοκομείο «Αττικόν» όπου σε εφημερία της περασμένης εβδομάδας αναπτύχθηκαν 85 ράντζα.
«Οι ασθενείς που προσέρχονται στα επείγοντα ταλαιπωρούνται πάνω από 8 ώρες για να εξυπηρετηθούν λόγω ελλείψεων προσωπικού, σοβαρών προβλημάτων στη πρωτοβάθμια περίθαλψη και την αποτυχία του θεσμού του προσωπικού (οικογενειακού) γιατρού», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος. «Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για να μην αναπτύξουν ράντζα αναγκάζονται και νοσηλεύουν τα παθολογικά περιστατικά σε χειρουργικές κλινικές και οι λοιμώξεις στα ύψη», προσθέτει. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο ΕΣΥ λειτουργούν 3,5 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1.000 κατοίκους, τη στιγμή που ο μέσος όρος λειτουργούντων νοσοκομειακών κλινών στην Ευρώπη είναι 5,3 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους.
Πηγή ygeiamou.gr