Μόνο θετικές προεκτάσεις μπορεί να έχει η απόφαση της κυβέρνησης να βάλει ένα «φρένο» στον αθέμιτο ανταγωνισμό με την απαγόρευση των πωλήσεων των διαρκών αγαθών από τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ.
Αναμφισβήτητα θα δώσει «βαθιά ανάσα» στους εμπόρους της χώρας αφού πλέον οι καταναλωτές δεν θα μπορούν να προμηθεύονται από σ/μ αγαθά όπως βιβλία, παιχνίδια, μικροσυσκευές, χριστουγεννιάτικα, ένδυση, υπόδηση, είδη σπιτιού και γραφική ύλη και αναγκαστικά θα στραφούν σε μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούνται στα παραπάνω είδη.
Το μέτρο που θα τεθεί σε ισχύ από σήμερα, 11/11 ανάγκασε τους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ να κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να αποσυρθούν τα παραπάνω προϊόντα από τα ράφια τους. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη το μέτρο θα παραμείνει σε ισχύ για όσο καιρό η χώρα βρίσκεται υπό το καθεστώς lockdown.
Η Ελλάδα ακολούθησε το παράδειγμα της Γαλλίας και της Αγγλίας που ήταν οι πρώτες χώρες που το εφάρμοσαν. Η Γαλλία το ακολουθεί από τις 3 Νοεμβρίου, ενώ η Αγγλία έχει δώσει εντολή στα σούπερ μάρκετ να μην πωλούν είδη που δεν είναι πρώτης ανάγκης, όχι όμως ώστε να καταστείλει τον αθέμιτο ανταγωνισμό, αλλά για να περιορίσει τη διασπορά του ιού, θεωρώντας τον τομέα της ένδυσης έναν από τους λόγους που μπορεί ο covid-19 να μεταδοθεί.
Την είδηση έκανε γνωστή ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την ομιλία του τη Δευτέρα, 9/11 στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ)για την παρουσίαση δύο μελετών που εκπονήθηκαν από το Επιμελητήριο “Επαγγελματίες και κοινωνία στην Covid εποχή- Τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης και τα αποτελέσματά τους”.
Η απόφαση που υπεγράφη χθες (10/11) δίνει ελπίδα στους εμπόρους πως θα μπορέσουν να έχουν μια ομαλή λειτουργία όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, αφού θα καλύψουν εκείνοι τις ανάγκες των καταναλωτών και δεν θα χρειαστεί οι τελευταίοι να ξοδέψουν τα χρήματά τους και για αυτές τους τις ανάγκες στα σ/μ. Αξίζει άλλωστε να σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή δρομολογήθηκε έπειτα από τις έντονες διαμαρτυρίες της εμπορικής κοινότητας που τελεί υπό αναγκαστική αναστολή των δραστηριοτήτων της μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.
Η ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας) είχε σύρει το χορό των διαμαρτυριών με επιστολή της στον κ. Γεωργιάδη , αλλά και στο Υπουργείο Προστασίας του Καταναλωτή, γεγονός που όπως φάνηκε απέδωσε καρπούς και η κυβέρνηση μερίμνησε για το μέλλον των εμπόρων.
Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία, αφού θεωρεί το βιβλίο ως ένα καλό φίλο του ανθρώπου για το διάστημα που οι πολίτες βρίσκονται σε καραντίνα, ενώ έτσι απελευθερώνει και από το lockdown έναν κλάδο που εξυπηρετεί καθημερινά χιλιάδες πολίτες.
Ευεργετικό μέτρο για τους εμπόρους
Σε μια εποχή που οι καταναλωτές μπορούν να προμηθεύονται τα αγαθά που χρειάζονται μόνο από τα σούπερ μάρκετ, οι έμποροι παρακολουθούσαν τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα, αφού δεν είναι μυστικό ότι η οικονομία της χώρας δεν βρίσκεται σε ανοδική τροχιά υπό το καθεστώς ενός lockdown.
Με την απόφαση της κυβέρνησης λοιπόν, οι καταναλωτές που επιθυμούν να προμηθευτούν τα παραπάνω αγαθά, θα κληθούν είτε να το πράξουν μέσω ηλεκτρονικών αγορών, είτε να περιμένουν την άρση των περιοριστικών μέτρων, προκειμένου να στηρίξουν τις επιχειρήσεις που θα υποδεχτούν τους καταναλωτές όταν η κυβέρνηση ανακοινώσει το τέλος του lockdown.