Ανάπτυξη – ρεκόρ πέτυχε η ευρωζώνη κατά το θερινό τρίμηνο του έτους (Ιούλιο – Σεπτέμβριο), – μια ανάκαμψη όμως που τώρα φαίνεται να εκτροχιάζεται από το πιο επιθετικό δεύτερο κύμα της πανδημίας που χτυπά ολόκληρη την ήπειρο, το οποίο αναπόφευκτα οδηγεί τις κυβερνήσεις σε έναν νέο γύρο αυστηρών περιοριστικών μέτρων.
Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη ανήλθε στο 12,7% έναντι πρόβλεψης των οικονομολόγων για αύξηση του ΑΕΠ κατά 9,6%.
Πιο αναλυτικά, εντυπωσιακή ανάκαμψη κατέγραψαν οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης κατά το γ’ τρίμηνο του έτους:
Το γερμανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό-ρεκόρ 8,2% το τρίτο τρίμηνο καθώς η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία ανέκαμψε εν μέρει από τη χειρότερη ύφεση που έχει καταγράψει ποτέ εξαιτίας της πανδημίας της COVID-19, ενώ διψήφια ανάπτυξη σημειώθηκε σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων. Είχε προηγηθεί το β’ τρίμηνο που χαρακτηρίστηκε από ισχυρή πτώση των εθνικών ΑΕΠ, καθώς εκείνους τους μήνες επιβλήθηκαν και τα lockdown των οικονομιών στην προσπάθεια ανάσχεσης της πανδημίας.
Το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου επιφύλαξε μεγάλη ανάκαμψη καθώς τα μέτρα περιορισμού χαλάρωσαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, επιτρέποντας την επαναλειτουργία των καταστημάτων, τις μετακινήσεις των πολιτών και γενικά την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Τώρα ωστόσο οι πιο επικαιροποιημένοι δείκτες διαγράφουν μια εικόνα πολύ πιο ζοφερή και η οικονομία της ευρωζώνης κινδυνεύει άμεσα να ξαναβυθιστεί σε ύφεση.
Στο μεταξύ, η ΕΚΤ έχει αναγνωρίσει τον αυξανόμενο κίνδυνο και έδωσε ήδη σήμα ότι θα προχωρήσει σε κινήσεις περαιτέρω στήριξης της οικονομίας τον Δεκέμβριο – ίσως και με την αύξηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να περιμένει ελαφρώς μικρότερη συρρίκνωση της οικονομίας φέτος από τους αρχικούς υπολογισμούς της. Το γερμανικό ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 5,5% έναντι αρχικής πρόβλεψης για 5,8%. Επίσης, με τη νέα πρόβλεψη που συμπεριλαμβάνει και τα τελευταία περιοριστικά μέτρα, αναμένεται ανάπτυξη 4,4% για το 2021.
Στη Γερμανία η μεγάλη ανάκαμψη οφείλεται στην ιδιωτική κατανάλωση, την άνοδο των εξαγωγών και τις επενδύσεις σε εξοπλισμό.
Οι πολιτικοί από ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ προσπάθησαν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη την Παρασκευή, υποστηρίζοντας ότι η ανάκαμψη μετά το πρώτο lockdown, αποτελεί απόδειξη ότι οι οικονομίες θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν και τον νέο γύρο περιοριστικών μέτρων.
Η Ισπανίδα ΥΠΟΙΚ, Νάντια Καλβίνο, εξέφρασε αισιοδοξία για την πορεία ανάκαμψης, παρόλο που η αβεβαιότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα. «Οι προτεραιότητες εξακολουθούν να είναι οι ίδιες – οι κυβερνήσεις να εργάζονται με συντονισμένο τρόπο στην Ισπανία και στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της πανδημίας και να συνεχίσουν να υποστηρίζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά».
Το ισπανικό ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 16,7% το τρίτο τρίμηνο μετά από συρρίκνωση ρεκόρ κατά 18% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Η χώρα αναμένεται να σημειώσει μια από τις μεγαλύτερες υφέσεις στην ευρωζώνη φέτος, λόγω της μεγάλης της εξάρτησης από τον τουρισμό που δέχθηκε ισχυρότατο πλήγμα από την πανδημία, του σχετικά μικρού μεγέθους των επιχειρήσεών της, αλά και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει στην αγορά εργασίας.
Στην Ιταλία, την πρώτη χώρα της Ευρώπης που χτυπήθηκε από την πανδημία, η οικονομία ανέκαμψε κατά 16,1% στο γ’ τρίμηνο, έναντι πρόβλεψης για 11,1%, χάρη σε εγχώρια ζήτηση και τουρισμό.
Στην Αυστρία, το ΑΕΠ επεκτάθηκε κατά 11,1% μετά από 12,1% συρρίκνωση το προηγούμενο τρίμηνο.