Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Ευρωζώνη: Αρνητικός ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

Σε αρνητικό έδαφος παρέμεινε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη και τον Οκτώβριο, όπως αναμενόταν, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.

Συγκεκριμένα, οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη παρέμειναν κατά 0,3% χαμηλότερες σε ετήσια βάση, όπως και τον Σεπτέμβριο, γεγονός που αποδίδεται πρωτίστως στη μεγάλη πτώση του κόστους ενέργειας.

Οι τιμές ενέργειας έκαναν βουτιά 8,4% σε ετήσια βάση, αντισταθμίζοντας την αύξηση κατά 4,3% των τιμών των νωπών τροφίμων.

Ο αρνητικός πληθωρισμός αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης ενός επικίνδυνου αποπληθωριστικού σπιράλ στην ευρωζώνη. Ο αποπληθωρισμός είναι το αντίθετο του πληθωρισμού και πρακτικά σημαίνει χαμηλότερες τιμές.

Ο πραγματικός αποπληθωριστικός κύκλος ξεκινά αν οι τιμές υποχωρήσουν σημαντικά και για μεγάλο διάστημα. Τότε υπάτχει κίνδυνος οι εταιρείες να καθυστερήσουν τις επενδύσεις τους και τα νοικοκυριά να μειώσουν την κατανάλωση, γιατί θεωρούν ότι οι τιμές θα πέσουν ακόμα περισσότερο στο μέλλον (οπότε περιμένουν να κάνουν τις αγορές τους όταν θα είναι χαμηλότερες οι τιμές).

Ο αποπληθωρισμός είναι πολύ επιβλαβής για τις χρεωμένες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, καθώς η πραγματική αξία του χρέους τους αυξάνεται, παράλληλα με εην αύξηση της αγοραστικής δύναμης του χρήματος.

Στο 8,3% η ανεργία
Στο μεταξύ, σύμφωνα με άλλα στοιχεία της Eurostat, η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο 8,3% και παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με τον Αύγουστο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων