Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 3 μηνών η μεταποίηση στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

Τις ισχυρότερες επιδόσεις των τελευταίων 27 μηνών κατέγραψε ο μεταποιητικός δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) καθώς διαμορφώθηκε στις 54,8 μονάδες τον Οκτώβριο από 53,7 τον Σεπτέμβριο.

Η ανάκαμψη που σημείωσε η μεταποίηση από τα χαμηλά στα οποία βρέθηκε εξαιτίας του κορωνοϊού, ήταν για άλλη μία φορά αποτέλεσμα των ισχυρών στοιχείων που ανακοίνωσε η Γερμανία. Συγκεκριμένα, ο γερμανικός PMI μεταποίησης ενισχύθηκε στις 58,2 μονάδες σημειώνοντας υψηλό 31 μηνών.

«Η μεταποίηση στην ευρωζώνη ανέκαμψε τον Οκτώβριο, με την παραγωγή και τις παραγγελίες να αυξάνεται σε ποσοστά που σπάνια ξεπεράστηκαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ωστόσο, ενώ τα στοιχεία είναι θετικά για την παραγωγή στο δ΄ τρίμηνο, η ανάπτυξη είναι ανησυχητικά άνιση», ανέφερε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

«Η Γερμανία για άλλη μία φορά κατέγραψε τις κορυφαίες επιδόσεις, με μεγάλη διαφορά, καθώς τα εργοστάσια ανακοίνωσαν αύξηση των νέων παραγγελιών που ξεπέρασε οτιδήποτε έχουμε ξαναδεί στην ιστορία των τελευταίων 25 ετών».

Η Αυστρία με υψηλό 23 μηνών στις 54 μονάδες ενώ και η Ιταλία σημείωσε πολύ καλές επιδόσεις με τον PMI σε υψηλά επίσης 31 μηνών, στις 53,8 μονάδες.

Ο ισπανικός PMI μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 52,5 μονάδες, ο γαλλικός στις 51,3, ενώ σε Ολλανδία και Ιρλανδία κινήθηκε κοντά στα όρια που διαχωρίζουν την επέκταση από τη συρρίκνωση, ήτοι 50,4 και 50,3 αντίστοιχα. Στην Ελλάδα η μεταποιητική δραστηριότητα σημείωσε συρρίκνωση καθώς ο PMI διαμορφώθηκε στις 48,7 μονάδες, σε χαμηλό τριών μηνών.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων