Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

Ευρωζώνη: «Βουτιά» της τάξεως του 7,2% της βιομηχανικής παραγωγής τον Αύγουστο

Απότομη «βουτιά» σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης τον Αύγουστο, κυρίως λόγω της μεγάλης πτώσης στην παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών, η οποία ωστόσο αντισταθμίστηκε σε κάποιο βαθμό από τη μεγαλύτερη παραγωγή διαρκών καταναλωτικών αγαθών.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή στις 19 χώρες της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,7% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο, ενώ βυθίστηκε 7,2% σε ετήσια βάση. Η πτώση ήταν αναμενόμενη από τους αναλυτές.

Η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών, που χρησιμοποιούνται για επενδύσεις, υποχώρησε 1,6% σε μηνιαία βάση και 13,2% σε ετήσια. Η παραγωγή διαρκών καταναλωτικών αγαθών, όπως τηλεοράσεις ή πλυντήρια, αυξήθηκε 6,8% σε σύγκριση με τον Ιούλιο και 4,3% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019 –ηταν η μονη κατηγορία που κατέγραψε ετήσια κέρδη τον Αύγουστο.

Μεγάλη η πτώση στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης: Συγκεκριμένα, η πτώση έφτασε το 11,2% στη Γερμανία σε ετήσια βάση και στο 7,3% για τη Γαλλία. Τις μεγαλύτερες απώλειες είχε το Λουξεμβούργο (-15,8%), ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Πορτογαλία και η Λιθουανία (+ 2,1%).

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων