Μπήκε και η τέταρτη υπογραφή που απαιτείται για την έγκριση της πώλησης των F -35 στην Ελλάδα, από τον Ρεπουμπλικάνο Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Τζίμι Ρις. Πλέον αναμένεται η επίσημη ενημέρωση του Κογκρέσου από την αμερικανική κυβέρνηση.
Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις, στο πλαίσιο της εκπομπής της ΕΡΤ «Συνδέσεις», ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου της Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, Έντι Ζεμενίδης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «εγώ δεν θέλω να συνδέσω το No Jets For Turkey με τα F-35. Το θέμα των F- 35 πρέπει να το βλέπουμε μαζί με την αμυντική συμφωνία που έκανε αυτή η κυβέρνηση, την επένδυση της Αμερικής μέσα στην Αλεξανδρούπολη, μέσα στη Σούδα, όλα αυτά συνολικά είναι μια τεράστια ψήφος εμπιστοσύνης στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδος και ιδιαίτερα στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη».
Όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Λένα Αργύρη, ολοκληρώθηκε με αυτό τον τρόπο η ανεπίσημη, αλλά πραγματικά πολύ κρίσιμη παρασκηνιακή διαδικασία για την έγκριση της πώλησης των F-35 με την υπογραφή του Ρεπουμπλικανού Αντιπροέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας του κ. Ρις ο οποίος είχε πει ότι θα το κάνει αμέσως μετά τις εκλογές στην Τουρκία και πράγματι το έκανε. Είχαν προηγηθεί άλλες τρεις υπογραφές Μενέντεζ, Μακόλ και Μιξ.
Αυτό που αναμένεται πλεόν είναι η επίσημη ειδοποίηση του Κογκρέσου από την αμερικανική κυβέρνηση, καθώς το αίτημα έχει πάει πίσω στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αυτή είναι η προβλεπόμενη διαδικασία. Η επίσημη ειδοποίηση θα γίνει από μέρα σε μέρα, αλλά πρόκειται για μια τελείως τυπική πια διαδικασία και θα ακολουθήσει η αποστολή της επιστολής αποδοχής του αιτήματος για να μπούμε ουσιαστικά στην τελική ευθεία της αγοράς.
Σύμφωνα με τη Λένα Αργύρη: «έχει σημασία ότι το αντίστοιχο αίτημα της Τουρκίας για πώληση και αναβάθμιση των F-16 βρίσκεται ακόμη στο ίδιο στάδιο, στο στάδιο της ανεπίσημης διαδικασίας που βρισκόταν και το ελληνικό αίτημα μέχρι πρόσφατα και δεν μπορεί με τα σημερινά δεδομένα να προχωρήσει, καθώς απαιτούνται υπογραφές ακριβώς των ίδιων ανθρώπων, των ίδιων νομοθετών στους οποίους αναφέρθηκα και από αυτούς πρέπει να σας πω ότι μόνο Ρεπουμπλικάνος Μακόλ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι αν εγκριθεί η ένταξη Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα αντιμετωπίσει το τουρκικό αίτημα με θετικό τρόπο. Οι άλλοι τρεις έχουν πει πολλές φορές ότι υπάρχει μια σειρά ζητημάτων που πρέπει να επιλυθούν για να δώσουν την έγκρισή τους και η ένταξη Σουηδίας είναι μόνο ένα από αυτά τα θέματα».
Η ίδια πρόσθεσε ότι «όλες οι πληροφορίες από την Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί μια σαφέστατη ένδειξη της πολύ μεγάλης σημασίας που αποδίδουν αποδίδουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη σχέση τους με την Ελλάδα, καθώς βλέπουμε ότι σε διακομματικό επίπεδο αποφάσισαν να δώσουν σαφές ποιοτικό προβάδισμα στην αμυντική θωράκιση της χώρας μας, σε μια μάλιστα χρονική συγκυρία όπου διακυβεύεται η δυναμική και το πλαίσιο που θα καθορίσει τις σχέσεις Αμερικής – Τουρκίας. Η εμβάθυνση λοιπόν των ελληνοαμερικανικών σχέσεων τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρουν αυτές οι πηγές και αυτές οι πληροφορίες είναι τέτοια που επιβάλλει πλέον την εξέταση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ανεξαρτήτως από το πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις Αμερικής – Τουρκίας και ανεξαρτήτως από το πόσο ενοχλείται ή πόσο δυσαρεστείται η Αγκυρα από εξελίξεις σαν τη σημερινή. Με απλά λόγια, πράγματι, όπως είπε ο Έντι, σήμερα δόθηκε ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα μας και σε όσα θεωρεί Ουάσιγκτον ότι μπορούμε να προσφέρουμε σε πολλά επίπεδα για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή».