Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, 2021

Facebook: Πώς ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ έχασε 3,3 δισ. δολάρια με μια ανακοίνωση

Οι αλλαγές που φέρνει ο ιδρυτής του Facebook στην πλατφόρμα δεν αντιμετωπίστηκαν ευνοϊκά από τους επενδυτές.

Περισσότερο από όσο ίσως να είχε και ο ίδιος φανταστεί στοίχισε στον Μαρκ Ζάκερμπεργκ η απόφασή του να αλλάξει δραστικά τον τρόπο με τον οποίο μπορούν οι χρήστες να βλέπουν τις αναρτήσεις στη σελίδα τους στο Facebook.

Η απόφασή του να περιορίσει την εμφάνιση εταιρικών και ενημερωτικών αναρτήσεων στο news feed των χρηστών για να ενισχύσει τα νέα που ανεβάζουν οι διαδικτυακοί φίλοι, έφερε ανησυχία στους επενδυτές και οδήγησε την Παρασκευή σε μεγάλη πτώση της μετοχής κατά 4,5%.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η συνολική περιουσία του Ζάκερμπεργκ, ο οποίος κατέχει το σημαντικότερο μερίδιο των μετοχών, να μειωθεί κατά 3,3 δισ. δολάρια, «πέφτοντας» στα 74 δισ. δολάρια.]

Σημαντικό μερίδιο στην άσχημη αντίδραση των επενδυτών του Facebook παίζει σίγουρο ρόλο το γεγονός ότι μεγάλο μέρος αυτών είναι επιχειρήσεων των media, οι οποίες θα δουν τις αναρτήσεις τους να μην εμφανίζονται με την ίδια συχνότητα στις οθόνες των χρηστών όπως σήμερα.

Η απόφαση αυτή του Ζάκεμπεργκ έχει σαν αφετηρία την προσπάθεια να ελεγχθούν τα fake news, για τα οποία το facebook έχει κατηγορηθεί πολύ τον τελευταίο καιρό, ενώ αντιμετωπίζει και μια σειρά από δικαστικές διαμάχες για την “ανικανότητα” του να τα ελέγξει.

Το ζήτημα είναι εάν η κίνηση αυτή αποτελεί μια πραγματική προσπάθεια του μέσου κοινωνική δικτύωσης να επιτρέψει στις ρίζες του -δηλαδή να φέρνει κοντά τον κόσμο- ή είναι μια ακόμη έξυπνη κίνηση τακτικής του Ζάκερμπεργκ για να αναγκάσει τις εταιρείες που δεν θέλουν να δουν την προβολή τους να μειώνεται, να δώσουν ακόμη περισσότερα χρήματα για τις πληρωμένες καταχωρήσεις.

Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η πολύ σημαντική αλλαγή στην πολιτική αναρτήσεων του μέσου κοινωνικής δικτύωσης το οποίο έφτασε να έχει 2 δισ. μηνιαίους ενεργούς χρήστες σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Πηγή: Fortune.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων