Ο Αμερικανός επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση, που να υποστηρίζει τη θεωρία ότι ο κορονοϊός κατασκευάστηκε από ανθρώπους σε κινεζικό εργαστήριο.
Ο Φάουτσι σε συνέντευξή του στο National Geographic, είπε χαρακτηριστικά πως “Με βάση τα επιστημονικά στοιχεία, επίσης δεν διαμορφώνεται μια εναλλακτική θεωρία. Ό,τι κάποιος δηλαδή βρήκε τον κορωνοϊό στην άγρια φύση, τον μετέφερε σε ένα εργαστήριο και στη συνέχεια διέφυγε κατά λάθος.”
Η θεωρία ότι ο ιός προέκυψε ή κατασκευάστηκε σε εργαστήριο της πόλης Ουχάν στην Κίνα υποστηρίζεται τόσο από τον Αμερικανό πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όσο και από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.
Ο Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός αποδείξεων ότι η πανδημία του κορωνοϊού προήλθε από εργαστήριο στην Ουχαν της Κίνας, κάτι που έχει υποστηρίξει εμμέσως πλην σαφώς, εδώ και καιρό.
“Υπάρχουν τεράστιες αποδείξεις ότι από εκεί ξεκίνησε” δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στην εκπομπή “This Week” του ABC, κατηγορώντας παράλληλα το Πεκίνο για απόκρυψη στοιχείων σχετικά με το τι πραγματικά συνέβη.
Όμως, ενώ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τον χειρισμό του θέματος από την Κίνα, ο Πομπέο αρνήθηκε να απαντήσει στο εάν πιστεύει ότι ο ιός απελευθερώθηκε σκόπιμα ή ξέφυγε ακούσια από το εργαστήριο.
“Η Κίνα είναι γνωστή για την ιστορία της να μολύνει τον κόσμο και να χρησιμοποιεί εργαστήρια που δεν τηρούν τους κανόνες”, υποστήριξε σήμερα ο Πομπέο. “Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος τίθεται σε κίνδυνο εξαιτίας ενός ιού που προήλθε από κινεζικά εργαστήρια”.
Χθες ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ δρ Μάικ Ράιν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό, υπογράμμισε ότι ο ΠΟΥ θα χαρεί να λάβει μια τέτοια πολύ σημαντική πληροφορία και αντιλαμβάνεται ότι η Κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αποφασίσει πότε θα διαθέσει αυτήν την πληροφορία.
“Αλλά μέχρι τότε”, συνέχισε ο κ. Ράιαν, “γνωρίζουμε ότι είναι φυσικής προέλευσης και πρέπει να μάθουμε ποιος είναι ο ενδιάμεσος ξενιστής, όπως συνέβη με τους ιούς MERS και Ebola, προκειμένου να κάνουμε τις απαιτούμενες αλλαγές στις σχέσεις μας με τα ζώα και την ζωϊκή και τροφική αλυσίδα, ώστε το φαινόμενο να μην επαναληφθεί. Γι΄ αυτό εξάλλου υπάρχει η ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσης. Μέχρι τότε, το θέμα είναι πολιτικό και όχι επιστημονικό”.