Ανοιχτό το ενδεχόμενο ο κορωνοϊός να προήλθε από «εργαστηριακή διαρροή» στην Ουχάν, άφησε με νέες του δηλώσεις ο Άντονι Φάουτσι, έπειτα από τη διαρροή των emails που έλαβε κι έστειλε στη διάρκεια της πανδημίας. Μάλιστα, σε ένα από αυτά που έλαβε, γίνεται λόγος για «ασυνήθιστα χαρακτηριστικά του ιού» στο ξεκίνημα της πανδημίας.
Ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ και σύμβουλος της κυβέρνησης Μπάιντεν στρέφεται κατά όσων άσκησαν κριτική στη δουλειά του. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που, για έναν ή τον άλλο λόγο, με μισούν για αυτό που έκανα στην περίοδο της διακυβέρνησης Τραμπ… δεν στρεφόμουν με κανέναν τρόπο κατά του Τραμπ», δήλωσε ο Φάουτσι στο δίκτυο MSNBC το βράδυ της Τετάρτης.
Ακόμη, παραδέχτηκε πως «δεν μπορεί να εγγυηθεί για όλα όσα έχουν συμβεί στο εργαστήριο ιολογίας της Ουχάν». «Προσπαθούσαμε να ανταλλάξουμε σωστές πληροφορίες και σωστά δεδομένα. Αυτό που δεν είχε γίνει κατανοητό, είναι πως η επιστημή αποτελεί μια δυναμική διαδικασία» πρόσθεσε ο Φάουτσι.
Οι δηλώσεις του Δρ. Φάουτσι αποτέλεσαν αντικείμενο ξεσπάσματος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον του, μέσω δήλωσης που μοίρασε στα ΜΜΕ μέσω e-mail.
«Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν από τον Δρ Φάουτσι. Η χρηματοδότηση της Wuhan από τις ΗΠΑ ξεκίνησε ανόητα από την κυβέρνηση Ομπάμα το 2014, αλλά τελείωσε υπό την κυβέρνηση Τραμπ. Όταν το άκουσα, είπα αμέσως «όχι». Τι γνώριζε ο Δρ Fauci σχετικά με την έρευνα «gain of function» και από πότε το γνώριζε;», ανέφερε αρχικά στη δήλωσή του ο πρώην πρόεδρος.
Σε ένα δεύτερο ηλεκτρονικό του μήνυμα, προσθέτει:«Τώρα όλοι, ακόμη και ο λεγόμενος “εχθρός”, αρχίζουν να λένε ότι ο πρόεδρος Τραμπ είχε δίκιο για τον ιό της Κίνας, ο οποίος προέρχεται από το εργαστήριο της Wuhan. Η αλληλογραφία μεταξύ του Δρ. Fauci και της Κίνας αποτελεί ισχυρή απόδειξη για να την αγνοήσει ο καθένας. Η Κίνα πρέπει να πληρώσει δέκα τρισεκατομμύρια δολάρια στην Αμερική και στον κόσμο, για τον θάνατο και την καταστροφή που προκάλεσαν!».
Σε άλλη συνέντευξή του, την Πέμπτη στο CNN, ο Φάουτσι ρωτήθηκε συγκεκριμένα για το email που έλαβε τον Απρίλιο του 2020 από τον πρόεδρο της EcoHealth Alliance
και τις ευχαριστίες που του έστελνε, για το γεγονός πως στήριζε τη θεωρία ότι «ο κορωνοϊός μπορεί να προήλθε από διαρροή στο Ινστιτούτο ιολογίας της Ουχάν». «Ανοησίες. Δεν καταλαβαίνω πως προκύπτουν όλα αυτά από το συγκεκριμένο email» απάντησε.
«Πάντα το έλεγα, και συνεχίζω να το λέω… Πιστεύω ακόμα ότι η πιο πιθανή διαδρομή είναι από ένα ζώο σε έναν άνθρωπο, αλλά διατηρώ ανοιχτό το μυαλό μου, πως αν υπάρχουν άλλες ρίζες του ιού, τότε θα μπορούσε να έχει προέλθει από εργαστηριακή διαρροή», συνέχισε ο Αμερικανός επιδημιολόγος.
Ο Φάουτσι φέρεται να έλαβε αυτό το email από τον επικεφαλής ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που είχε εξασφαλίσει κρατική επιχορήγηση 3,4 εκατομμυρίων δολαρίων για να πραγματοποιήσει εργαστηριακές έρευνες. «Τα emails μπορούν να ερμηνευτούν με διαφορετικό τρόπο από τον καθένα. Σε αυτό το email, ο αποστολέας με ευχαριστούσε για όσα θεωρούσε πως είχα πει. Εγώ του είχα πει πως ο ιός, πιθανότατα, πέρασε από είδος σε είδος. Ωστόσο, ταυτόχρονα διατηρώ ανοιχτό το μυαλό μου σχετικά με μια πιθανή εργαστηριακή διαρροή» ανέφερε ο Φάουτσι.
Τον Ιανουάριο, ο Φάουτσι έλαβε προειδοποίηση από τον ερευνητή Κρίστιαν Άντερσον ότι ο νέος κορωνοϊός είχε «ασυνήθιστα χαρακτηριστικά». «Τα ασυνήθιστα χαρακτηριστικά του ιού αποτελούν ένα πολύ μικρό μέρος του γονιδιώματος, οπότε πρέπει να μελετήσουμε πολύ προσεκτικά όλες τις ακολουθίες για να δούμε ότι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά (πιθανό να) φαίνονται κατασκευασμένα», δήλωνε ο Άντερσεν, ο οποίος διαχειρίζεται ένα ιολογικό εργαστήριο στην Καλιφόρνια.
Σημειώνεται πως τις προηγούμενες ημέρες, πάνω από 3.200 e-mails δημοσιεύθηκαν στο BuzzFeed, το CNN και την Washington Post και σε αυτά ο Φάουτσι φαίνεται να απαντά σε αιτήματα, ερωτήσεις και ζητήματα που του θέτουν απλοί πολίτες, δημοσιογράφοι που αιτούνται συνέντευξης, συνάδελφοί του, φίλοι ακόμη και διασημότητες. Πρόκειται για ηλεκτρονική αλληλογραφία κατά την πρώτη φάση της πανδημίας δηλαδή από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2020.