Τις αποφάσεις του για τα φάρμακα ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σχετικά με τον διαχωρισμό του προϋπολογισμού σε φάρμακα υψηλού κόστους και στα υπόλοιπα που πωλούνται στα φαρμακεία .
Η δαπάνη κατανέμεται σε ποσοστό 59% για τα σκευάσματα που διατίθενται στα φαρμακεία και σε ποσοστό 41% σε φάρμακα καινοτόμα που χορηγούνται από νοσηλευτικά ιδρύματα ή ασφαλιστικά ταμεία.
Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επεσήμανε: «Ο διαχωρισμός αυτός είναι απολύτως λελογισμένος καθώς επιβαρύνει αναλογικά όσα φάρμακα συμβάλουν στην αύξηση της δαπάνης.
Τα ακριβά φάρμακα στη χώρα μας παραμένουν σε μεγάλη κατανάλωση και στόχος των νέων μέτρων για τη φαρμακευτική δαπάνη αποτελεί να μην λείπει κανένα φάρμακο από τον Έλληνα ασθενή, αλλά αντίστοιχα και το ελληνικό δημόσιο να προμηθεύεται και να πληρώνει τα φάρμακα που χρειάζεται και όχι την υπερκατανάλωση, αναφέρει στη σημερινή δήλωσή του ο υπουργός.
Τα φάρμακα 1Α θα παραμείνουν σε κοινό προϋπολογισμό με τα 1Β, καθώς τα πρώτα επιβαρύνονταν υπέρμετρα. Με βάση τα νεότερα στοιχεία κατανάλωσης οι κλειστοί προϋπολογισμοί θα αναδιαρθρωθούν με μεταφορά ποσού περί των 60 εκ. ευρώ στον προϋπολογισμό των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα λοιπά φάρμακα και ήδη κινείται η διαδικασία για την έκδοση της αντίστοιχης ΚΥΑ. Οπότε και εξορθολογίζεται απόλυτα ο διαχωρισμός από το ποσοστό του 62%-38% σε περίπου 59%-41%».
Ο κ. Πλεύρης επισημάνει ακόμη ότι στην περίπτωση που εξοικονομηθούν άλλα κονδύλια, όπως πχ από τον ΙΦΕΤ, θα υπάρξει ενίσχυση συγκεκριμένων κατηγοριών.
Επίσης εντάσσονται άμεσα 10 κατηγορίες φαρμάκων σε αυστηρές συνταγογραφικές οδηγίες ώστε να μειωθεί η υπερκατανάλωση. Ο κ.Πλεύρης αναφέρει: «Στόχος παραμένει ο έλεγχος της κατανάλωσης και μέσω διαρθρωτικών μέτρων οι δέκα πιο δαπανηρές κατηγορίες δραστικής ουσίας εντάσσονται άμεσα σε θεραπευτικά πρωτόκολλα και συνταγογραφικές οδηγίες».
Αντίστοιχα τα φάρμακα μικρής θεραπευτικής αξίας (πχ βιταμίνες) διατίθενται με αυστηρότερο πρωτόκολλο και έχουν κλειστούς προϋπολογισμούς με έλεγχο της δαπάνης τους.
Ο υπουργός Υγείας καταλήγει τονίζοντας πως: «Τα συγκεκριμένα μέτρα δεν θιγούν την καινοτομία αλλά την υπερκατανάλωση σε ακριβά φάρμακα. Η χώρα μας θα εξορθολογίσει την κατανάλωση και καλεί τις εταιρίες να προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις, παρέχοντας εκπτώσεις όπως γίνεται σε όλες τις χώρες, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα φάρμακά τους τιμολογούνται με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προστατεύονται με κόφτη 7%, καθεστώς τιμολόγησης που θα επανεξετασθεί το 2023».