Σοβαρά προβληματισμένοι, αν μη τι άλλο, εμφανίζονται τελευταίως οι ιδιοκτήτες φαρμακαποθηκών, με την έρπουσα φημολογία που φέρει τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου (ΕΟΦ) διατεθειμένο να προχωρήσει στην απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών για περισσότερα από είκοσι φάρμακα.
Επιχείρημα; Να αντιμετωπιστούν ελλείψεις που παρατηρούνται στην αγορά. Οι φαρμακαποθήκες υποστηρίζουν πως το μέτρο αυτό δεν θα φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αφού σε σκευάσματα των οποίων η εξαγωγή έχει ήδη απαγορευτεί, η διάθεσή τους στην αγορά γίνεται με το σταγονόμετρο. Οι πολυεθνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις δηλαδή, εξακολουθούν να δίνουν μικρότερες ποσότητες στις φαρμακαποθήκες απ’ότι αυτές ζητούν.
Μάλιστα καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι πολυεθνικές έχουν αρχίσει να προωθούν την άποψη της πλήρους διακοπής των παράλληλων εξαγωγών από χώρες που βρίσκονται υπό κρίση.
Μια εξέλιξη που αν ποτέ υλοποιηθεί θα οδηγήσει στον απόλυτο μαρασμό τον κλάδο των φαρμακαποθηκών.
Οι φαρμακαποθήκες εξασφάλιζαν σταθερά ένα σημαντικό μέρος των κερδών τους από την εξαγωγή φαρμάκων προς άλλες χώρες, εκμεταλλευόμενες τη διαφορά της τιμής. Πολλά φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας είναι σταθερά φθηνότερα έναντι άλλων χωρών.
Τούτη η δραστηριότητα, το παράλληλο εμπόριο δηλαδή, αποτελεί θεμιτή μορφή εμπορίου των αγαθών μεταξύ των κρατών μελών με βάση την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των αγαθών στην εσωτερική αγορά και τα φαρμακευτικά προϊόντα δεν εξαιρούνται από αυτό.
Ωστόσο στην ελληνική αγορά φωτογραφίζονταν σταθερά ως ο κύριος υπεύθυνος των ελλείψεων σε φάρμακα που παρατηρούνταν.
Πάντως σε κάθε περίπτωση ενδιαφέρον θα ήταν να δίδονταν στη δημοσιότητα στοιχεία που θα δείχνουν το βαθμό κάλυψης της αγοράς σε φάρμακα των οποίων η παράλληλη εισαγωγή έχει μπλοκαριστεί…