Ακόμη και όταν η νόσος ανιχνεύεται νωρίς, η υποτροπή του καρκίνου του μαστού είναι σχετικά συχνή – και για τις επιζώσες, η προοπτική αυτή μπορεί να είναι τρομακτική.
Ένα φάρμακο που αναπτύχθηκε από την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis αποδείχθηκε ότι μειώνει αυτόν τον κίνδυνο κατά ένα τέταρτο σε μια μεγάλη ομάδα ασθενών που επέζησαν σε πρώιμο στάδιο, προσφέροντας στις ασθενείς νέες ελπίδες.
Τα αποτελέσματα μιας κλινικής δοκιμής παρουσιάστηκαν την Παρασκευή στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO).
Η μελέτη της ριμποσικλίμπης, η οποία ανήκει σε μια νεότερη κατηγορία φαρμάκων που είναι γνωστές ως μοριακά στοχευμένες θεραπείες, χαρακτηρίστηκε από την εμπειρογνώμονα της ASCO Ρίτα Νάντα, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα, ως «μια πολύ σημαντική κλινική δοκιμή που αλλάζει την πρακτική».
Η πλειονότητα των δύο εκατομμυρίων νέων καρκίνων του μαστού που διαγιγνώσκονται παγκοσμίως βρίσκονται στα αρχικά στάδια της νόσου, που ορίζονται ως στάδια Ι έως ΙΙΙ.
«Το σημερινό πρότυπο θεραπείας για αυτές τις ασθενείς είναι η χειρουργική επέμβαση συνοδευόμενη από χημειοθεραπεία… ή ακτινοβολία, η οποία στη συνέχεια ακολουθείται από πέντε έως 10 χρόνια ορμονικού αποκλεισμού με διάφορες ενδοκρινικές θεραπείες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής συγγραφέας Ντένις Σλάμον του UCLA Jonsson Comprehensive Cancer Center.
«Μετά από μια πρώιμη διάγνωση καρκίνου του μαστού, οι ασθενείς ζουν με την επίμονη και δια βίου ανησυχία ότι ο καρκίνος τους θα επιστρέψει», δήλωσε η Φραν Βίσκο, πρόεδρος του Εθνικού Συνασπισμού για τον Καρκίνο του Μαστού, η οποία συμμετείχε στην επιτροπή για την παρούσα μελέτη.
Στην κλινική δοκιμή συμμετείχαν περισσότερα από 5.100 άτομα με μορφές καρκίνου του μαστού σταδίου ΙΙ και ΙΙΙ, θετικού ως προς την HR, αρνητικού ως προς την HER2, ο οποίος είναι ο πιο κοινός υπότυπος και αποτελεί σχεδόν το 70% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι μισές ασθενείς έλαβαν ριμποσικλίμπη – που κυκλοφορεί στην αγορά με την εμπορική ονομασία Kisqali – καθώς και ορμονική θεραπεία, ενώ οι άλλες μισές έλαβαν μόνο ορμονική θεραπεία. Συνέχισαν για μια περίοδο θεραπείας τριών ετών.
Όμως, η δοκιμή διακόπηκε πρόωρα, επειδή έγινε εμφανής μια σημαντική διαφορά στα αποτελέσματα μεταξύ των δύο ομάδων και δεν θα ήταν δεοντολογικό να επιτραπεί στην ομάδα που λάμβανε μόνο ορμονοθεραπεία να χάσει την αποτελεσματικότερη θεραπεία.
Συνολικά, το 7,4 % των ασθενών στην ομάδα της ριμποσικλίμπης παρουσίασε υποτροπή έναντι 9,2 % των ασθενών στην ομάδα της ορμονοθεραπείας μόνο με ορμόνες, πράγμα που σημαίνει κατά προσέγγιση μείωση του κινδύνου κατά 25%.
«Ανεκπλήρωτη ανάγκη»
Η ριμποσικλίμπη είναι ήδη ευρέως εγκεκριμένη σε όλο τον κόσμο και στο παρελθόν έχει δείξει όφελος για άτομα με μεταστατικό καρκίνο του μαστού.
Είναι σημαντικό ότι η νέα μελέτη μπόρεσε να καταδείξει ότι βελτιώνει επίσης τα αποτελέσματα για άτομα με προγενέστερα στάδια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με καρκίνο που δεν έχει ακόμη εξαπλωθεί στους λεμφαδένες.
«Η αντιμετώπιση αυτής της ανεκπλήρωτης ανάγκης σε έναν τόσο ευρύ πληθυσμό ασθενών θα μπορούσε να συμβάλει στον εξορθολογισμό των θεραπευτικών αποφάσεων για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και να κρατήσει πολλούς περισσότερους ασθενείς υψηλού κινδύνου χωρίς καρκίνο χωρίς να διαταράξει την καθημερινή τους ζωή», δήλωσε ο Σλάμον σε δήλωσή του.
Το ποσοστό των παρενεργειών ήταν χαμηλό. Οι πιο συχνές ήταν οι ασυνήθιστα χαμηλοί αριθμοί ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται ουδετερόφιλα, καθώς και πόνος στις αρθρώσεις. Λιγότερο συχνές επιδράσεις ήταν γαστρεντερικά προβλήματα και κόπωση.
Η ριμποσικλίμπη δρα διαταράσσοντας τις πρωτεΐνες στα καρκινικά κύτταρα του μαστού που ονομάζονται CDK4 και CDK6, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την κυτταρική διαίρεση.
Η Novartis ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι σχεδιάζει να υποβάλει τα δεδομένα στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και της Ευρώπης πριν από το τέλος του έτους.
Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο