Η ανάπτυξη ενσυνείδητης ηγεσίας χρειάζεται μια ισχυρή δόση ευπάθειας. Όταν εξερευνούμε τα βάθη του μυαλού και της καρδιάς μας, προχωράμε τη ζωή με περισσότερη αυθεντικότητα και ακεραιότητα. Η «ασυνείδητη ηγεσία» συμβαίνει όταν δεν έχουμε αυτογνωσία με αποτέλεσμα να μας οδηγεί ο φόβος.
Ο φόβος έχει την δυνατότητα να περιορίζει την οπτική και να μας κάνει να παραβλέπουμε επιλογές που θα μας έκαναν δυνατότερους και ισχυρότερους. Στην καλύτερη περίπτωση, η «ασυνείδητη ηγεσία» είναι αδυναμία. Στη χειρότερη είναι καταστροφική. Είναι δύσκολο να την αναγνωρίσουμε σε άλλους όταν δεν αναγνωρίζουμε πρώτα τον εαυτό μας. Καθώς εξασκούμαστε μέσω της αυτο-εξερεύνησης να μάθουμε τον εαυτό μας, τόσο ευκολότερο είναι να κατανοούμε βαθιά και αληθινά τους γύρω μας. Μπορούμε ακόμη και να εντοπίσουμε τα ασυνείδητα κίνητρα των άλλων πριν τα κάνουν.
Η αυτογνωσία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στον χώρο εργασίας, διότι μας επιτρέπει να προσλαμβάνουμε ικανότερους συνεργάτες, να διορίζουμε ισχυρότερους ηγέτες και να εμπνέουμε ως ικανοί μέντορες.
Από την άλλη όταν δεν ξέρουμε τον ίδιο μας τον εαυτό είναι πιθανότερο να εξαπατόμαστε από τους άλλους. Αν δεν «δουλεύουμε» με τον εαυτό μας, προσελκύουμε λάθος άτομα που εξυπηρετούν απλά για να αντισταθμίσουμε τους ανεξέλεγκτους φόβους μας και όχι για να πετύχουμε για παράδειγμα την επιτυχία της εταιρείας.
Παλιά δούλευα με μια γυναίκα που ένιωθε αδύναμη γύρω από τους άντρες με εξουσία. Παρατήρησα επίσης ότι προσελάμβανε επανειλημμένα άντρες που ήταν ανίκανοι στη δουλειά και ενώ συνέχεια τους έκανε παρατηρήσεις ότι δεν προσπαθούσαν αρκετά δεν κατάφερνε να διορθώσει την απόδοση τους αλλά ουτε και να τους διώξει όταν της δινόταν η ευκαιρία. Εδώ βλέπουμε πως η προσωπική πάλη με τον εαυτό μας μπορεί να επηρεάσει και άλλους σημαντικούς τομεις της ζωής μας.
Αντιμετωπίζουμε τους προσωπικούς μας δαίμονες
Παρόλο που οι περισσότεροι από εμάς δεν θέλουμε να παραδεχτούμε ότι τα προσωπικά μας θέματα και οι φοβίες επηρεάζουν την εργασιακή μας ζωή δυστυχώς η πραγματικότητα είναι ότι την επηρεάζουν. Αυτοί οι φόβοι λειτουργούν όπως τους ιούς που κολλάνε οι υπολογιστές μας, οι οποίου λειτουργούν στο παρασκήνιο και καταστρέφουν το σύστημα του υπολογιστή σιγά-σιγά έως ότου αποφασίσουμε να προσθέσουμε Antivirus και έτσι να αποτρέψουμε την καταστροφή ,στην πραγματική ζωή λοιπόν το Antivirus είναι η αυτό-εξερεύνηση.
Είναι κοινή παραδοχή ότι δυο άνθρωποι δεν μπορούν να είναι όμοιοι. Οι ιστορίες και οι εμπειρίες μας θα είναι πάντα μοναδικές. Ωστόσο, αυτό που μας συνδέει σταθερά είναι ότι έχουμε την ίδια «συλλογή» φόβων. Αυτοί οι επτά φόβοι βρίσκονται στη ρίζα των ιστοριών πόνου μας και είναι ουσιαστικά ψευδείς πεποιθήσεις – ή ψευδαισθήσεις – για τον εαυτό μας, τους άλλους και τον κόσμο:
1.Φόβος για το απρόβλεπτο: «Αν λάβω περισσότερες πληροφορίες, τότε θα είμαι ασφαλής».
2. Φόβος της απόρριψης: «Αν άλλοι με αποδεχτούν τότε μόνο θα ανήκω κάπου».
3.Φόβος να είμαι ανάξιος: «Αν αποδείξω τον εαυτό μου σε άλλους, αυτό μου είναι αρκετό».
4. Φόβος να μην είναι ασήμαντος: «Αν άλλοι μπορούν να με δουν και να με ακούσουν, τότε εγώ υπάρχω».
5. Φόβος αποτυχίας: «Αν ακολουθώ πάντα το σωστό δρόμο και αποφεύγω λάθη τότε μόνο είμαι καλύτερος».
6.Φόβος να εμπιστεύομαι άλλους: «Αν ελέγχω τους άλλους τότε θα επιβιώσω».
7. Φόβος ότι δεν είμαι ικανός: «Αν έχω περισσότερους πόρους, τότε θα πετύχω».
Αντιμετωπίζουμε μεμονωμένα όλους αυτούς τους φόβους αλλά δεν έχουν όλοι την ίδια επίδραση πάνω μάς. Για παράδειγμα μερικοί από εμάς νιώθουμε ότι ανήκουμε κάπου αλλά μέσα μας κυριεύει ο φόβος ότι δεν έχουμε αρκετές ικανότητες.
Μέσω της αυτο- εξερεύνησης λοιπόν ερχόμαστε αντιμέτωποι με όλα αυτά που μας φοβίζουν και έτσι επιτρέπουμε στον εαυτό μας να κατανοήσουμε και να παραδεχτούμε το πως αυτές οι φοβίες μας χειραγωγούν. Σε όλη αυτή τη διαδικασία εξερεύνησης δεν πρέπει να είμαστε αυστηροί με τον εαυτό μας , πρέπει αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα συναισθήματα χωρίς ίχνος ντροπής, ενοχής και άρνησης.
Επιπλέον όταν μιλάμε για την αντιμετώπιση μιας φοβίας αυτό που πραγματικά εννοούμε είναι να κατανοήσουμε πλήρως το πως μια εσφαλμένη πεποίθηση έχει τη δύναμη να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων και να αποδεχτούμε μερικές ρεαλιστικές πεποιθήσεις που θα αλλάξουν το σκεπτικό μας:
-Είμαστε άξιοι, ισχυροί, ικανοί και ολόκληροι.
-Η παρουσία μας έχει αξία.
-Μπορούμε να εμπιστευτούμε τους ανθρώπους γύρω μας και να τους αφήσουμε να μας βοηθήσουν.
-Ανήκουμε οπουδήποτε βρίσκουμε τον εαυτό μας.
Αυτός είναι ο προγραμματισμός που ξεκλειδώνει την εσωτερική μας μαγεία και μας επιτρέπει να πετύχουμε στην εργασία μας δίνοντας την ευκαιρία και σε άλλους να ακολουθήσουν.
Πηγή: Fast Company-How to tackle the monsters holding you back from being a good leader, BIANCA FINKELSTEIN