Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Εκλογές 2023:Fast track δεύτερες εκλογές μετά τoν θρίαμβο της ΝΔ – Τα επόμενα βήματα

Με την ταχύτητα που επιβάλλει ο “πολιτικός σεισμός” από τη χθεσινή, στιβαρή και ευρύτατη νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα επιχειρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το επόμενο βήμα για τη συγκρότηση της νέας αυτοδύναμης κυβέρνησης με ορίζοντα τετραετίας.

Έχοντας υπερβεί κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη του επιτελείου του ο κ. Μητσοτάκης σπεύδει να κάνει πράξη το σχέδιό του για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, απορρίπτοντας – όπως είχε ξεκαθαρίσει – το σενάριο των “εύθραυστων αριθμών” και των αβέβαιων κοινοβουλευτικών συσχετισμών. Προσπερνά το πλαίσιο της απλής αναλογικής και με fast track διαδικασίες δρομολογεί την προκήρυξη επαναληπτικών εκλογών στις 25 Ιουνίου. Αν και η ημερομηνία του δεύτερου γύρου θα “κλειδώσει” οριστικά σήμερα, είναι βέβαιον ότι ο πρωθυπουργός λαμβάνοντας τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα την επιστρέψει τάχιστα, καθώς δεν επιθυμεί να κάνει χρήση της δυνατότητας τριήμερων διαβουλεύσεων με τις ηγεσίες των άλλων κομμάτων.

Στόχος του είναι να ξεκινήσει το νέο προεκλογικό κύκλο, γνωρίζοντας ότι ούτε ο Αλέξης Τσίπρας, ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης (για διαφορετικούς βέβαια λόγους) σκοπεύουν να κάνουν χρήση των τριήμερων διαβουλεύσεων για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας. Ο μεν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το κόμμα του έχουν υποστεί εκλογική συντριβή, την οποία και θα προσπαθήσουν να χειριστούν με τρόπο που θα τους επιτρέψει να περιορίσουν την εσωστρέφεια και μια νέα “κατάρρευση” στις δεύτερες κάλπες- ο δε Νίκος Ανδρουλάκης θέλει να διαμορφώσει τους όρους για τον επαναπατρισμό των απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε το κόμμα να αποκτήσει μετά από χρόνια την “πρωτοκαθεδρία” στην κεντροαριστερά.

Η ηγεσία της κυβερνητικής παράταξης έχοντας πετύχει ευρεία νίκη, με ποσοστά μεγαλύτερα από το 2019, έχει κάθε λόγο να προχωρήσει απερίσπαστη στο σχέδιο για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης που θα αναλάβει εκ των πραγμάτων κρίσιμες και ειδικές αποστολές. Στελέχη και βουλευτές του κόμματος, το μόνο που αναμένουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι το “σήμα” της επανεκκίνησης προς το δεύτερο γύρο, όπου η Νέα Δημοκρατία: προσβλέπει, πρώτον στην περαιτέρω αύξηση του ποσοστού της και δεύτερον στη διεύρυνση της κοινοβουλευτικής ομάδας, αφού με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής θα εκλέξει έτσι κι αλλιώς επιπλέον βουλευτές, λόγω του μπόνους στο πρώτο κόμμα.

Η “πυξίδα” εν τω μεταξύ για τη νέα προεκλογική περίοδο δεν αλλάζει, αφού αποδείχθηκε εξαιρετικά εύστοχη, ευθύβολη και αποτελεσματική. “Κόντρα στη θολούρα και τη σύγχυση” που εξέπεμψε ο βαθιά λαβωμένος ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του, η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στην ανάδειξη των καθαρών μηνυμάτων για ενισχυμένους μισθούς, μείωση των φόρων, αναπτυξιακή προοπτική, ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και στήριξη της Υγείας και της Παιδείας.

Με τη βεβαιότητα ότι μετά τις πρώτες κάλπεςη ΝΔ μπορεί να απευθυνθεί και σε νέα κοινά θα αποσαφηνίσει πλήρως τους “τίτλους” των πολιτικών της για τη μεσαία τάξη και τους ελεύθερους επαγγελματίες, που γύρισαν την πλάτη στο “αλαλούμ” του ΣΥΡΙΖΑ και θα επιχειρήσει να πετύχει απευθείας “εισροές” ψήφων από την Κουμουνδούρου.

Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν χθες ότι ο κ. Ανδρουλάκης προσέρχεται αναμφίβολα ενισχυμένος στο πεδίο της μάχης εναντίον των αντιπάλων του– όμως σε πρώτη φάση η προτεραιότητά του δεν μπορεί παρά να είναι η “αφαίμαξη” δυνάμεων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία από την άλλη πλευρά- τονίζουν επίσης- διαθέτει ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα και σαφές σχέδιο για την προοπτική της χώρας, από το οποίο δεν πρόκειται να αποκλίνει για να παρακολουθήσει τις όποιες ανακατατάξεις στην αντιπολίτευση.

“Συνεπής στις δεσμεύσεις μου, από αύριο θα ακολουθήσω όλες τις διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμά μας. Διατηρώντας όμως σταθερή την άποψή μου ότι τα μαθηματικά της απλής αναλογικής παραπέμπουν σε κομματικά παζάρια και τελικά καταλήγουν σε αδιέξοδα”, υπογράμμισε με τη δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης. Αναφερόμενος στον “πολιτικό σεισμό”, επεσήμανε ότι παραπέμπει στην επιτάχυνση των διαδικασιών για “οριστική κυβερνητική λύση στον τόπο, ώστε η πατρίδα μας να έχει το συντομότερο δυνατόν έμπειρο χέρι στο τιμόνι της”. “Αυτό, άλλωστε, δήλωσαν και οι πολίτες, εγκρίνοντας τη βασική μας επιλογή, την επιλογή της αυτοδύναμης Ελλάδος και της αυτοδύναμης Νέας Δημοκρατίας, αλλά και την προγραμματική μας θέση ότι αυτός τελικά είναι ο μόνος δρόμος για να υλοποιήσουμε τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος”, κατέληξε ο πρωθυπουργός, ο οποίος στη σημερινή σύσκεψη με το επιτελείο του θα οριστικοποιήσει το πλαίσιο των κινήσεων, μετά τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μέχρι το φινάλε του δεύτερου προεκλογικού γύρου.

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων