Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2021

Φεστιβάλ Βενετίας: Ο Γιώργος Λάνθιμος διεκδικεί σήμερα τον Χρυσό Λέοντα

Στο διαγωνιστικό τμήμα του 75ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, διεκδικώντας τον Χρυσό Λέοντα, συμμετέχει σήμερα Πέμπτη ο Γιώργος Λάνθιμος με την ταινία «The Favourite».

Η πρώτη προβολή της ταινίας γίνεται στις 08.30 το πρωί για να ακολουθήσει μια ακόμη αμέσως μετά την λήξη της. Η επίσημη προβολή, με κόκκινο χαλί και τα σχετικά, θα γίνει το απόγευμα στη Σάλα Γκράντε του φεστιβάλ. Εκείνη την ώρα θα είναι ελεύθεροι και οι κριτικοί κινηματογράφου να γράψουν την άποψή τους για την ταινία, καθώς από φέτος το Φεστιβάλ Βενετίας απαγορεύει να γραφτεί οτιδήποτε για μια ταινία πριν από την απογευματινή ή βραδινή της προβολή.

Μετά τη Βενετία το «The Favourite» θα συνεχίσει τις βόλτες στα φεστιβάλ, καθώς στις 28 Σεπτεμβρίου θα προβληθεί στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης και στις 18 Νοεμβρίου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου. Στις αίθουσες των ΗΠΑ θα προβάλλεται από τις 23 Νοεμβρίου, ενώ δεν έχει ακόμη οριστεί η ημερομηνία εξόδου στη χώρα μας.

Αυτή τη φορά το σενάριο υπογράφουν η Ντέμπορα Ντέιβις και ο Τόνι ΜακΝαμάρα και η διαφορά σε ό,τι έχουμε δει ως τώρα από τον Έλληνα σκηνοθέτη βγαίνει… και προς τα έξω. Είναι άλλωστε και η πρώτη του ταινία εποχής. Η υπόθεση έχει ως εξής:

«Αρχές 18ου αιώνα. Η Αγγλία βρίσκεται σε πόλεμο με τους Γάλλους. Παρόλα αυτά, οι αγώνες πάπιας και η κατανάλωση ανανά ακμάζουν ανάμεσα στους αριστοκράτες. Η εύθραυστη Βασίλισσα Άννα (Ολίβια Κόουλμαν) καταλαμβάνει το θρόνο και η στενή φίλη της Λαίδη Σάρα (Ρέιτσελ Βάις) κυβερνά τη χώρα στη θέση της, φροντίζοντας παράλληλα την υγεία και την ιδιοσυγκρασία της Βασίλισσας. Όταν μία νέα υπηρέτρια, η Αμπιγκέιλ (Έμα Στόουν), καταφτάνει στο παλάτι, η Σάρα γοητεύεται και την παίρνει υπό την προστασία της. Για την Αμπιγκέιλ είναι μια ευκαιρία να επιστρέψει στις αριστοκρατικές της ρίζες. Καθώς οι τακτικές του πολέμου στέκονται εμπόδια για τη Σάρα, η Αμπιγκέιλ παίρνει τη θέση της στο πλευρό Βασίλισσας. Η ανερχόμενη φιλία τους δίνει στην Αμπιγκέιλ την ευκαιρία να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες της και δεν θα αφήσει καμία γυναίκα, κανένα άντρα, καμία πολιτική και κανένα κουνέλι να σταθούν στο δρόμο της».

Στη Βενετία υπάρχει μία ακόμη ελληνική παρουσία, εκείνη του Θανάση Νεοφώτιστου με τη μικρού μήκους ταινία «Λεωφόρος Πατησίων», που προβάλλεται στο τμήμα Orizzonti.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων