H Διεθνής Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (FiFpro) δήλωσε «σοκαρισμένη και αηδιασμένη» από την επιβολή της θανατικής ποινής στον 26χρονο Ιρανό ποδοσφαιριστή Αμίρ Νασρ-Αζαντανί, σε σχέση με τις διαδηλώσεις που συγκλονίζουν τη χώρα εδώ και τρεις μήνες.
«Η Fifpro είναι σοκαρισμένη και αηδιασμένη από τις αναφορές ότι ο επαγγελματίας ποδοσφαιριστής Αμίρ Νασρ-Αζαντανί κινδυνεύει να εκτελεστεί στο Ιράν μετά από τις διαδηλώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και τις θεμελιώδεις ελευθερίες στη χώρα του. Είμαστε αλληλέγγυοι με τον Αμίρ», έγραψε η FiFpro στον λογαριασμό της στο Twitter.
Αυτή η αντίδραση έρχεται μετά την κατακραυγή που προκάλεσε στο εξωτερικό η εκτέλεση στο Ιράν τις τελευταίες ημέρες δύο νεαρών ανδρών που συνελήφθησαν στο πλαίσιο των διαδηλώσεων που πυροδότησε ο θάνατος στις 16 Σεπτεμβρίου της Μάσα Αμινί, μιας 22χρονης από το Ιράν, η οποία πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθικής, που την κατηγόρησε ότι παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα που απαιτεί από τις γυναίκες να φορούν το πέπλο δημόσια.
Ο Αμίρ Νασρ-Αζαντανί, αμυντικός της ιρανικής ομάδας Ιραντζαβάν, ο οποίος έπαιξε στην εθνική Ιράν κάτω των 16 ετών, ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα με την ομάδα της Τεχεράνης Ραχ-Αχάν, με την οποία έπαιξε το ντεμπούτο του στην ιρανική Πρέμιερ Λιγκ.
Ο πρώην διεθνής σταρ του Ιράν, Αλί Καρίμι, ένθερμος υποστηρικτής των διαδηλώσεων, υποστήριξε τον ποδοσφαιριστή σε ένα tweet: «Μην εκτελέσετε τον Αμίρ».
Ο επικεφαλής της δικαστικής αρχής του Ισφαχάν, Αμπντουλάχ Τζαφάρι, δήλωσε την Κυριακή ότι ο ποδοσφαιριστής που κρατείται από τις 18 Νοεμβρίου, κατηγορείται ότι ανήκε σε μια ομάδα εννέα ατόμων που προσπάθησαν να επιτεθούν στα «θεμέλια της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», σύμφωνα με το πρακτορείο Isna.
«Ο Αμίρ και άλλα τρία άτομα βρίσκονται πίσω από μια ταραχή που σημειώθηκε στις 16 Νοεμβρίου στο Ισφαχάν», κατά την οποία σκοτώθηκαν τρεις φρουροί ασφαλείας, σύμφωνα με τον Τζαφάρι.
Ο Αμίρ Νασρ-Αζαντάνι θεωρείται ύποπτος ότι εμπλέκεται στον θάνατο ενός από τους φρουρούς ασφαλείας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.
Τουλάχιστον 458 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην καταστολή των διαδηλώσεων, σύμφωνα με έκθεση της ΜΚΟ Ιράν Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHR), και τουλάχιστον 14.000 συνελήφθησαν σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ