Ο βιολόγος Παναγιώτης Δημητρίου από την Χαλκίδα, που συνεχίζει τις σπουδές και είναι φοιτητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ο βιολόγος Γιώργος Ζωχιός, από την Σαντορίνη που κάνει μεταπτυχιακό στην Βιοτεχνολογία στο ΕΚΠΑ, αναζητούσαν ένα φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο για τη δημιουργία χαρτιού και πέτυχαν τον στόχο τους.
Οι δύο νεαροί επιστήμονες ήταν συμφοιτητές για δύο χρόνια και έγιναν φίλοι περνώντας πολύ χρόνο παρέα κάνοντας πειράματα. Κάποια στιγμή αποφάσισαν να βρουν ένα πιο φιλικό στο περιβάλλον τρόπο δημιουργίας του χαρτιού για το οποίο ως γνωστόν καταστρέφονται δέντρα για να παραχθεί.
Οι δύο επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν μια νέα μέθοδο δημιουργίας χαρτιού με τη χρήση βακτηρίων. Ανέπτυξαν βακτήρια σε ένα δοχείο, σε κατάλληλο θρεπτικό υλικό και αυτά παρήγαγαν ένα μείγμα το οποίο περιέχει ινίδια κυτταρίνης. Στα ινίδια αυτά αφού συλλεχθούν και καθαριστούν από κυτταρικά υπολείμματα προστίθενται που καθορίζουν το χρώμα και την υφή. Σύμφωνα με τους δύο επιστήμονες αφού τα ινίδια στεγνώσουν δημιουργείται τελικά χαρτί ίδιο με αυτό που χρησιμοποιούμε καθημερινά.
Ο Παναγιώτης Δημητρίου και ο Γιώργος Ζωχιός, συμμετέχουν ως ομάδα στον 1ο Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας. Μάλιστα έχουν φτάσει στην τελευταία φάση, αποτελώντας μία από τις δέκα τελικές ομάδες.
ΠΗΓΗ: Naftemporiki.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ