Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, 2021

Financial Times: Όταν έκλαψε η Μέρκελ

Σε κλάματα φέρεται να ξέσπασε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη συνάντηση των Καννών, στο περιθώριο της Συνόδου των G-20, με αντικείμενο τη διάσωση του ευρώ, το 2011, σύμφωνα με τους Financial Times. Δίπλα της καθόταν ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί. Αναφορές και για την υπόθεση της διενέργειας δημοψηφίσματος στην Ελλάδα και τα γεγονότα που οδήγησαν την πτώση της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Μέρκελ δεν πειθόταν να αυξήσει τις γερμανικές εισφορές για το τείχος προστασίας της ευρωζώνης.

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα φιλοξενεί εκτενές δημοσίευμα σχετικά με το παρασκήνιο που συνόδευσε τη συνάντηση των Καννών, στο περιθώριο της Συνόδου των G-20 το 2011, μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και άλλων Ευρωπαίων ηγετών, με αντικείμενο τη διάσωση του ευρώ.

Στο πρώτο μιας σειρά ρεπορτάζ των Financial Times για το εν λόγω θέμα, περιγράφεται μια στιγμή ιδιαίτερης έντασης:  «Προς κατάπληξη σχεδόν όλων στην αίθουσα, η Άνγκελα Μέρκελ άρχισε να κλαίει. “Das ist nicht fair”. Αυτό δεν είναι δίκαιο, είπε οργισμένη η γερμανίδα καγκελάριος με τα μάτια της να βουρκώνουν. “Ich bringe mich nicht selbst um”. Δεν θα αυτοκτονήσω».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, για όσους ήταν μάρτυρες αυτού του ξεσπάσματος στη μικρή αίθουσα συνεδριάσεων στο γαλλικό παραθαλάσσιο θέρετρο των Καννών, ήταν αρκετά σοκαριστικό να βλέπουν τον πιο ισχυρό ηγέτη της Ευρώπης με το μεγαλύτερο συναισθηματικό έλεγχο να ξεσπά σε δάκρυα.

«Οι παρευρισκόμενοι όμως μεταφέρουν ότι η σκηνή ήταν ακόμη πιο αξιοσημείωτη για τους δύο άνδρες που είχαν προκαλέσει την οργή της: ο ένας καθόταν δίπλα της, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, και ο άλλος στην άλλη άκρη του τραπεζιού, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Ήταν το χειρότερο σημείο σε μία “βάναυση” νύχτα γεμάτη αλληλοκατηγορίες, την οποία ένας εκ των παρευρισκόμενων θυμάται ως το ναδίρ στην τριετή κρίση της ευρωζώνης», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Το δημοψήφισμα Παπανδρέου και ο δρόμος προς την πτώση

«Η Ελλάδα κατέρρεε πολιτικά. Η Ιταλία, μία χώρα πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει, φαινόταν ότι σε λίγες ημέρες θα έχανε κάθε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Και η Α. Μέρκελ, όσο κι αν προσπαθούσε ο Ν. Σαρκοζί και ο Μπ. Ομπάμα, δεν πειθόταν να αυξήσει τις γερμανικές εισφορές για το “τείχος προστασίας” της ευρωζώνης – το “μεγάλο μπαζούκα” που πίστευαν ότι έπρεπε να ενισχυθεί δραστικά για να αποτρέψει τις επιθέσεις των πανικοβλημένων επενδυτών», γράφει η εφημερίδα.

Κάθετη η Μέρκελ

Πάντως παρά την πίεση, η Μέρκελ δεν πτοήθηκε: «Αντιθέτως, αν και βρισκόταν στη γωνία, η Α. Μέρκελ επέστρεψε την κριτική που δεχόταν στον Ν. Σαρκοζί και τον Μπ. Ομπάμα. Εάν δεν τους άρεσε ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόταν την κατάσταση η κυβέρνησή της, τότε έφταιγαν εκείνοι. Σε κάθε περίπτωση, ήταν ο δικός τους συμμαχικός στρατός που είχε “επιβάλει” το γερμανικό Σύνταγμα στον ηττημένο του πολέμου πριν από έξι δεκαετίες».

«Στο σημείο αυτό ήταν σαφές ότι θα μπορούσε να εκραγεί η ευρωζώνη» δήλωσε μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας στις Κάννες. «Υπήρχε το συναίσθημα ότι με μετάδοση της κρίσης, σε αυτό το χρονικό σημείο, βρισκόμασταν στα πρόθυρα της έκρηξης», επισημαίνουν οι Financial Times.

Τέλος, στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι «τους τελευταίους έξι μήνες, οι Financial Times έκαναν δεκάδες συνεντεύξεις σε ανθρώπους που πήραν μέρος στη λήψη αυτών των αποφάσεων ώστε να πουν όλη την ιστορία για το πώς δημιουργήθηκε αυτή η νέα ευρωζώνη. Από μεσαίους γραφειοκράτες μέχρι πρωθυπουργούς, όλοι διηγούνται τη συγκλονιστική ιστορία των ατυχημάτων, των λαθών και της φαινομενικά παράτολμης πολιτικής. «Στο τέλος όμως, αυτοί οι ίδιοι οι ηγέτες φαίνεται πως επικράτησαν. Το ευρώ σώθηκε. Η Ευρώπη που δημιούργησαν, καλώς ή κακώς, θα είναι το κληροδότημά τους», προστίθεται.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων