Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

Financial Times: Απόφαση της Fed να παράσχει 2.3 δις δολάρια σε δάνεια

Πρόσθετη ρευστότητα «μαμούθ» ύψους 2,3 τρισ. δολαρίων μέσω δανείων θα παρέχει η Fed για την στήριξη της αμερικανικής οικονομίας όπως έκανε γνωστό την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, η Fed μέσω της δημιουργίας του «Main Street Lending Program» μεγέθους 600 δισ. δολαρίων θα προσφέρει 4 ετών δανειοδοτήσεις σε μικρομεσαίες επιχερήσεις που απασχολούν μέχρι 10.000 εργαζόμενους ή είχαν κύκλο εργασιών 2,5 δισ. δολάρια το 2019, με αναβολή πληρωμής κεφαλαίου και τόκου για έναν χρόνο. Τα δάνεια θα χορηγηθούν από τις τράπεζες, οι οποίες θα κρατήσουν μερίδιο 5% πουλώντας το 95% στο νέο μηχανισμό της Fed.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα προχωρήσει στην αγορά βραχυπρόθεσμων τίτλων ύψους 500 δισ. ευρώ από τις αμερικανικές πολιτείες και τις περιφέρειες, ενώ θα παρέχει εγγυήσεις στη Fed ύψους 35 δισ. δολαρίων για τη διευκόλυνση ρευστότητας μέσω του CARES Act.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η Fed διευρύνει ακόμα περισσότερο στα 850 δισ. δολάρια τα προγράμμα πιστωτικών διεκολύνσεων στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά (PMCCF και SMCCF) καθώς και το πρόγραμμα τιτλοποιημένων απαιτήσεων (TALF) με εγγύηση 85 δισ. δολαρίων από το υπουργείο Οικονομικών.

Ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ ανέφερε πως «ο ρόλος της Fed είναι να προσφέρουμε όσο περισσότερη ανακούφιση και σταθερότητα μπορούμε σε αυτή την περίοδο περιορισμένης οικονομικής δραστηριότητας, και οι δράσεις μας σήμερα θα βοηθήσουν να εξασφαλίσουμε ότι η ανάκαμψη είναι όσο πιο ενεργητική γίνεται».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων