Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

Financial Times: Η ΕΕ κοντεύει να «χάσει» την Ιταλία

Πολύπλευρες είναι οι διαστάσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και αυτό «καθρεφτίζεται» στην Ιταλία. Πέρα από τα θύματα και την ανυπολόγιστη τραγωδία, στη γείτονα ενισχύονται οι φωνές των ευρωσκεπτικιστών, καθώς η κρίση διχάζει και πάλι την Ευρώπη ως προς την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της.

Όπως γράφουν οι Financial Times, ακόμη και στους κόλπους των πλέον φιλοευρωπαϊκών κομμάτων υπάρχουν φωνές, που αναρωτιούνται γιατί να μένει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καθώς η χώρα βιώνει την πιο επώδυνη κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με περισσότερους από 15.000 θανάτους από τον κορωνοϊό και με την οικονομία σε άνευ προηγουμένου ύφεση, η φιλοευρωπαϊκή ελίτ στην Ιταλία αισθάνεται πως η ΕΕ έχει εγκαταλείψει στη μοίρα της τη χώρα.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, το 67% των συμμετεχόντων δήλωσε πως θεωρεί τη συμμετοχή στην Ένωση μειονέκτημα για τη χώρα. Το ποσοστό ήταν 47% τον Νοέμβριο του 2018. Ο Ντόναλντ Τουσκ, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σχολίασε στους FT πως η κατάσταση σήμερα είναι πολύ πιο ανησυχητική απ’ ό,τι ήταν κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά.

Όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, υπήρχε έως και πριν από λίγο καιρό η αίσθηση ότι οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις περιθωριοποιούνται. Τώρα έρχονται στο προσκήνιο με μεγαλύτερη δυναμική από ποτέ.

Εάν επιμείνει η ατολμία και ο διχασμός στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών, τότε, όπως προειδοποιούν και οι FT, η ΕΕ μπορεί τελικά να «χάσει» την Ιταλία.

Financial Times: Is Europe losing Italy?
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων