Πέμπτη, 29 Ιουλίου, 2021

Financial Times: Η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διώχνει την Eldorado Gold

«H καναδική Eldorado Gold, ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα, δήλωσε ότι θα αναστείλει τις δραστηριότητές της στη χώρα λόγω των καθυστερήσεων από την αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην έκδοση αδειών για το έργο εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές, στη βόρεια Ελλάδα».

Έτσι, σχολίασαν οι FT την είδηση της απόφασης της Eldorado Gold να αναστείλει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα. Το δημοσίευμα μεταφέρει τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Eldorado, Τζορτζ Μπερνς ότι η εταιρεία «δεν μπορεί να συνεχίσει να επενδύει» στην Ελλάδα λόγω των καθυστερήσεων. Όπως σημειώνεται επίσης, η αναστολή θα τεθεί σε ισχύ στις 22 Σεπτεμβρίου. «Είναι εξαιρετικά ατυχές να βρισκόμαστε σε αυτό το αδιέξοδο όταν πρέπει να προωθήσουμε ένα σημαντικό εμπορικό έργο σε συνεργασία με την Ελλάδα», δήλωσε επίσης ο κ. Μπερνς.

«Η Eldorado έχει επενδύσει μέχρι σήμερα 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε πέντε έργα εξόρυξης και ανακαίνισης στη βόρεια Ελλάδα», σημειώνουν οι FT τονίζοντας παράλληλα ότι «με 2.400 εργαζόμενους είναι μεταξύ των μεγαλύτερων εργοδοτών της χώρας».

Όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, το δημοσίευμα αναφέρει ότι «η σκληρή αριστερή πτέρυγα του κόμματος αντιτίθεται σφόδρα στο έργο στις Σκουριές, το οποίο βρίσκεται περισσότερο από δύο χρόνια πίσω στο χρονοδιάγραμμα».

«Η ανακοίνωση της Eldorado ήρθε δύο μέρες αφού ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός, επέμεινε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και μιας ομάδας κορυφαίων Γάλλων επιχειρηματιών ότι η κυβέρνησή του θα καλωσορίσει τις ξένες επενδύσεις για να επιταχύνει την αναδυόμενη οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα. Απευθύνοντας την ετήσια ομιλία του για την οικονομική πολιτική, το Σαββατοκύριακο, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είπε στον κ. Μακρόν ότι “το Grexit έχει μετατραπεί σε Grinvestment”», καταλήγει το δημοσίευμα των FT.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων