Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

Financial Times: Η ανορεξία είναι η πιο θανατηφόρα ψυχιατρική διαταραχή. Θα μπορούσαν τα ψυχεδελικά να βοηθήσουν;

Η Άλι άρχισε να κλαίει καθώς ήπιε μια γουλιά νερό. Για χρόνια, φοβόταν οτιδήποτε – φαγητό ή υγρό – περνούσε από τα χείλη της. H 34χρονη Καλιφορνέζα είχε περάσει πάνω από μια δεκαετία μέσα και έξω από το νοσοκομείο από τότε που ανέπτυξε ανορεξία ως έφηβη. Τώρα ένιωθε κάτι καινούργιο. Καθώς έπινε, ανακάλυψε ότι η συνηθισμένη αίσθηση φόβου απουσίαζε εντελώς. Αντίθετα, ένιωσε μια περίεργη συγγένεια. «Ήταν ακριβώς αυτή η όμορφη στιγμή που έλεγα «Ω, είμαι νερό», λέει. «Ήταν τόσο περίεργο, αλλά πραγματικά θεραπευτικό». Ήσυχη, με μεγάλα σκούρα μάτια, η Άλι μου μιλάει σε μια βιντεοκλήση. (Μου ζήτησε να μην χρησιμοποιήσω το επίθετό της.) Η κουκούλα της είναι σηκωμένη και, καθώς θυμάται τις δεκαετίες κατά τις οποίες υπέστη επιληπτικές κρίσεις και βλάβες στην καρδιά και τα νεφρά της, ο τόνος της γίνεται επίπεδος από την εξάντληση. Έγινε ανορεξική σε ηλικία 14 ετών μετά από ένα τραυματικό γεγονός. «Βρήκα ότι ο περιορισμός ήταν ο τρόπος μου να προσπαθώ απλώς να είμαι αόρατη και να προσπαθώ να ελέγξω τις σκέψεις μου», λέει. Όταν αρνήθηκε τη θεραπεία στα είκοσί της, τα δικαστήρια διέταξαν την αναγκαστική σίτιση.

Η νευρική ανορεξία είναι η πιο θανατηφόρα ψυχιατρική διαταραχή. Οι ασθενείς κινδυνεύουν από τις σωματικές επιπτώσεις της λιμοκτονίας, καθώς και από το υψηλό ποσοστό αυτοκτονιών. Η ιατρική γνώση της πάθησης χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, αλλά κανένα φάρμακο δεν έχει εγκριθεί για τη θεραπεία της. Οι ψυχίατροι τείνουν να προσφέρουν έναν συνδυασμό θεραπείας, αντικαταθλιπτικών και διατροφικών προγραμμάτων που στοχεύουν στο να βοηθήσουν τον ασθενή να ανακτήσει βάρος. Αλλά αυτά συχνά αποτυγχάνουν, με ορισμένους ειδικούς να υπολογίζουν ότι μόνο το ένα τρίτο περίπου των ανθρώπων αναρρώνουν πλήρως.

Έτσι, πριν από δύο χρόνια, όταν η Aly άκουσε για μια μικρή ιατρική δοκιμή στο Σαν Ντιέγκο που ερευνούσε τις επιπτώσεις στην ανορεξία της ψιλοκυβίνης, του δραστικού συστατικού των μαγικών μανιταριών, ένιωσε ένα τρεμόπαιγμα ελπίδας. «Κάτι μέσα μου ήξερε ότι αν δεν το έκανα», λέει, «θα είχα πεθάνει μέχρι το τέλος του περασμένου έτους».

Η ίδια είχε δίκιο. Ως έφηβος στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο Goldsmith είχε πάρει LSD ψυχαγωγικά, βιώνοντας αυτό που αποκαλεί ένα «πραγματικά ενδιαφέρον» ταξίδι. Γοητεύτηκε από το έργο ψυχιάτρων που είχαν εξερευνήσει τις θεραπευτικές δυνατότητες των ψυχεδελικών στη δεκαετία του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960, μέχρι τα πειράματα σταμάτησε εν μέσω μιας πολιτικής αντίδρασης κατά της κατάχρησης ναρκωτικών και της ανακοίνωσης του Ρίτσαρντ Νίξον το 1971 για έναν «πόλεμο κατά των ναρκωτικών».

Η ψιλοκυβίνη του Compass χρησιμοποιήθηκε στη δοκιμή του Σαν Ντιέγκο στην οποία συμμετείχε η Aly. Ήταν μία από τους τέσσερις στους 10 ασθενείς που εμφάνισαν κλινικά σημαντικές μειώσεις στα συμπτώματα της διατροφικής διαταραχής μετά από τρεις μήνες. Η μελέτη ήταν πολύ μικρή για να είναι πειστική και παρόμοιες μελέτες από το Imperial College του Λονδίνου και το Johns Hopkins δεν έχουν ακόμη αναφέρει αποτελέσματα.

Σε μια μικρή αίθουσα θεραπείας στο King’s College Hospital στο Λονδίνο, ο ειδικός των διατροφικών διαταραχών Hubertus Himmerich εξηγεί ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από ανορεξία αγωνίζονται να αποχωριστούν τον εαυτό τους από την πάθηση. «Αυτή είναι η πρόκληση». . . ότι έχετε ασθενείς που μπορεί επιφανειακά να σας πουν: «Ξέρω ότι πάσχω από ανορεξία», αλλά μπροστά στο φαγητό δεν θα έτρωγαν», λέει. «Ενώ ένας ασθενής με κατάθλιψη θα έκανε τα πάντα για να απαλλαγεί από την κατάθλιψη, θα έπαιρνε φάρμακα, θα πήγαινε σε ομαδικές θεραπείες, ατομικές θεραπείες και ούτω καθεξής. Η θεραπεία για την ανορεξία περιλαμβάνει τυπικά γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, η οποία στοχεύει στην αντιμετώπιση της ακαμψίας της σκέψης, στην εκμάθηση νέων τρόπων διαχείρισης των συναισθημάτων και στην παροχή δυνατότητας στους ασθενείς να αισθάνονται άνετα όταν επιστρέφουν σε ένα υγιές βάρος.

Τον Νοέμβριο του 2021, η Compass δημοσίευσε τα αρχικά της αποτελέσματα από τη μελέτη σε άτομα με κατάθλιψη ανθεκτική στη θεραπεία. Μια εφάπαξ δόση ψιλοκυβίνης, σε συνδυασμό με θεραπεία, αποδείχθηκε ότι έχει σημαντική επίδραση βραχυπρόθεσμα, βελτιώνοντας τις βαθμολογίες κατάθλιψης για το 37 τοις εκατό των ασθενών τρεις εβδομάδες μετά τη δοκιμή, με το 29 τοις εκατό σε ύφεση. Ο James Rucker, σύμβουλος ψυχίατρος και ο κύριος ερευνητής στη δοκιμή στο King’s College Hospital, θεώρησε τα αποτελέσματα ήταν «καταπληκτικά». Το γεγονός ότι η μελέτη δεν έδειξε μεγάλη επιτυχία με έναν πληθυσμό που άλλα φάρμακα απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τον καθησυχάζει γιατί ήταν αξιόπιστο.

Πρόσφατα, η ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ έδειξε ότι είναι ανοιχτή στο να εξετάσει εκδόσεις φαρμάκων πιο γνωστών για τις ψυχαγωγικές τους ιδιότητες, εγκρίνοντας το φάρμακο της Johnson & Johnson με βάση την κεταμίνη για την ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη το 2020. Η Πολυκλαδική Ένωση για Ψυχεδελικές Μελέτες, με έδρα τις ΗΠΑ κοινωφελής εταιρεία, ξεκίνησε το πρόγραμμα κλινικής έρευνας για το MDMA το 2004. Τώρα οπλισμένη με θετικά αποτελέσματα δοκιμάζοντας το φάρμακο με θεραπεία για PTSD, αναμένει να υποβάλει αίτηση για έγκριση σύντομα. Αυτό που έδειξε η ρυθμιστική αρχή είναι ότι δεν υπάρχουν ιδεολογικά, πολιτικά, πνευματικά ή θρησκευτικά εμπόδια σε αυτό.

Οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να αντισταθούν στη διαφημιστική εκστρατεία και να εγκρίνουν μόνο φάρμακα με ισχυρά αποτελέσματα δοκιμών. Και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να επενδύσουν στους θεραπευτές που είναι ζωτικής σημασίας για να καταστούν τα φάρμακα αποτελεσματικά και ασφαλή. Η Άλι μάχεται τώρα με τις δασικές πυρκαγιές στη Βόρεια Καλιφόρνια. «Θέλω να κάνω κάτι που να μου δίνει σκοπό και να μπορώ να δουλέψω έξω και να κάνω μια πραγματικά σωματική δουλειά, γιατί είναι τόσο αντίθετο με τα χρόνια που πέρασα απλώς δεν μπορούσα να σηκωθώ από το κρεβάτι», λέει. «Δεν νομίζω ότι κανένας στη ζωή μου πίστευε ότι ήταν δυνατό γιατί όλοι περίμεναν να πεθάνω».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων