Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει ένα πακέτο 7,4 δισεκ. ευρώ για να στηρίξει την οικονομία της Αιγύπτου, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι οι συγκρούσεις στη Γάζα και το Σουδάν μπορεί να εντείνουν τα οικονομικά προβλήματα στη χώρα, ανέφεραν οι Financial Times.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα μεταβεί την Κυριακή στο Κάιρο με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και του Βελγίου (ως προεδρεύουσας χώρας στην ΕΕ) για να οριστικοποιήσουν και να ανακοινώσουν μια συμφωνία, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Δηλώσεις Μητσοτάκη
Η ΕΕ θα πρέπει να προσφέρει στους φτωχότερους γείτονές της περισσότερες άδειες εργασίας για τους πολίτες τους σε αντάλλαγμα για τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στον Andy Bounds στους FT. «Χρειαζόμαστε έναν μεγάλο φράχτη και μια μεγάλη πόρτα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που φτάνουν στην Ευρώπη μέσω παράτυπων οδών αυξήθηκε κατά 50% πέρσι, όταν ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης κατέγραψε περίπου 288.000 αφίξεις, παρέχοντας τροφή στα εθνικιστικά κόμματα ενόψει ευρωεκλογών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει ότι έχει μια φόρμουλα για να ανακτήσει τον έλεγχο: να συνεργαστεί με γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, για να εμποδίσει τους ανθρώπους να διασχίσουν τη Μεσόγειο.
Σε αντάλλαγμα, «πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε νόμιμες οδούς μετανάστευσης, προκειμένου να επιτρέψουμε ιδίως στους πολίτες αυτών των χωρών … να έρθουν στην Ευρώπη για να έχουν το δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή», δήλωσε ο έλληνας π/θ. Η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνία για την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού με την Αίγυπτο και σχεδιάζει να συνεργαστεί με άλλες χώρες για την προσέλκυση των αναγκαίων εργαζομένων, καθώς και για τη νομιμοποίηση των ατόμων που βρίσκονται ήδη στη χώρα. «Δεν είμαστε επί της αρχής αντίθετοι στη μετανάστευση», δήλωσε στους FT ο Υπ. Μετανάστευσης Δημήτης Καιρίδης.
Το άρθρο επισημαίνει ότι η ΕΕ ετοιμάζει ένα ευρύτερο πακέτο βοήθειας για το Κάιρο, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα για τη μετανάστευση, παρόμοια με τη συμφωνία που υπογράφηκε με την Τυνησία πέρσι, η οποία είχε μικτά αποτελέσματα. Ο Μητσοτάκης πρόκειται να μεταβεί στο Κάιρο την Κυριακή μαζί με την πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen και τους Ιταλούς και Βέλγους ομολόγους του, Georgia Meloni και Alexander De Croo.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο μόλις πρότεινε την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου σε ‘ασφαλείς’ τρίτες χώρες και την παραμονή των επιτυχόντων αιτούντων άσυλο εκεί, μια πολιτική που καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει ακόμη εφαρμόσει με επιτυχία. Ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι «αξίζει να το δοκιμάσουμε», αλλά αρνήθηκε να κατονομάσει τις χώρες που θα μπορούσαν να συμμετέχουν και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να ελέγξει τη μετανάστευση, με καλύτερες εγκαταστάσεις υποδοχής στα νησιά της.
Το άρθρο καταλήγει ότι η Ελλάδα έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί ότι απελαύνει παράνομα ανθρώπους χωρίς να ακούσει τα αιτήματά τους για άσυλο και ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στα κέντρα υποδοχής της.
πηγή: hellasjournal.com