Σε κίνδυνο οι προβλέψεις για την ανάκαμψη της ευρωζώνης, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων. Η επαναφορά των μέτρων της πανδημίας στις χώρες της ΕΕ, η «συγγνώμη» του Ρούτε και οι ζοφερές εκτιμήσεις.
Η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού προκαλεί ανησυχία στους οικονομολόγους που πιστεύουν πως η βελτίωση της οικονομίας της Ευρώπης κινδυνεύει να υπονομευτεί από το αυξανόμενο επίπεδο μολύνσεων και την επαναφορά ταξιδιωτικών και κοινωνικών περιορισμών.
Η άρση των περισσότερων μέτρων lockdown στην περιοχή τους τελευταίους μήνες οδήγησε σε εκτόξευση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, των δαπανών στο λιανεμπόριο και της εμπιστοσύνης των νοικοκυριών, ωθώντας πολλούς οικονομολόγους να αναβαθμίσουν τις προβλέψεις τους για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη.
Ωστόσο, οι υποθέσεις αυτές τώρα τίθενται εν αμφιβόλω καθώς η εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή Δέλτα ήδη ευθύνεται για την πλειονότητα των νέων κρουσμάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και οδηγεί τον ρυθμό μολύνσεων στο υψηλότερο επίπεδο μηνών.
«Νιώθω λίγο περισσότερο νευρικός πως θα μπορούσε να εκτροχιαστεί από τη Δέλτα» ανέφερε ο Erik Nielsen, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit, η οποία αναβάθμισε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ευρωζώνης φέτος από το 4% στο 4,5%. «Πρέπει να επιδεινωθεί πολύ πριν φτάσουμε σε άλλο lockdown, αλλά τα δεδομένα του Google Mobility δείχνουν πως δεν είναι τόσο τα lockdowns που καθοδηγούν τη συμπεριφορά αλλά ο εθελοντικός περιορισμός».
Την Παρασκευή, η Γερμανία και η Γαλλία προειδοποίησαν τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν στην Ισπανία, όπου ο ρυθμός μολύνσεων έχει ξεπεράσει αυτόν της Πορτογαλίας και είναι πλέον ο υψηλότερος στην ηπειρωτική Ευρώπη, επιφέροντας πλήγμα στον ισπανικό τουριστικό κλάδο στην αρχή της κρίσιμης θερινής σεζόν.
O Pablo Hernández de Cos, διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας, είπε πως οι προβλέψεις της για ισχυρή ανάπτυξη «βασίζονται στην υπόθεση πως η υγειονομική κρίση θα λήξει μετά το καλοκαίρι» και πως ο τουριστικός κλάδος της Ισπανίας θα πετύχει το ήμισυ του προ πανδημίας εισοδήματός του αυτό το καλοκαίρι, έναντι του ενός πέμπτου πέρυσι. Προειδοποίησε πως εξακολουθεί να υπάρχει «αβεβαιότητα γύρω από την εμφάνιση νέων παραλλαγών της Covid-19 και των μέτρων περιορισμού που μπορεί να χρειαστεί να επιβληθούν».
Η Ολλανδία επανέφερε τους περιορισμούς στα εστιατόρια, τα μπαρ, τα καφέ, τα κλαμπ και σε live εκδηλώσεις -μόλις δύο εβδομάδες αφού ήρε τους περιορισμούς-, λόγω του υπερδεκαπλασιασμού των ημερήσιων μολύνσεων που έφτασαν σχεδόν τις 7.000 την περίοδο εκείνη, με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε να ζητά συγγνώμη για την πρόωρη άρση των μέτρων.
Η Κύπρος επίσης επανέφερε την περασμένη εβδομάδα κανόνες για τον αριθμό των ατόμων στους χώρους φιλοξενίας και διασκέδασης, καθώς ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων άγγιξε υψηλό έτους. Εν τω μεταξύ, η Πορτογαλία είπε πως αυτοί που πάνε εκεί για διακοπές πρέπει να είναι εμβολιασμένοι, να έχουν αρνητικό τεστ ή να έχουν αναρρώσει από το ιό, για να παραμείνουν στα ξενοδοχεία ή να φάνε σε εσωτερικούς χώρους εστιατορίων σε πολλές περιοχές.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων είπε την Παρασκευή πως ο εβδομαδιαίος ρυθμός μολύνσεων Covid-19 αυξήθηκε στην ΕΕ και στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο σε 51,6 ανά 100.000 ανθρώπους, έναντι 38,6 που ήταν την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι νοσηλείες και οι θάνατοι ήταν σε σταθερό σημείο. Προέβλεψε πως ο ρυθμός μολύνσεων θα ξεπεράσει τις 90 ανά 100.000 ανθρώπους μέσα σε τέσσερις εβδομάδες.
«Υπάρχουν λόγοι ανησυχίας, καθώς οι κίνδυνοι υπάρχουν και φαίνεται πως υπάρχει αρνητική δυναμική», ανέφερε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής του τμήματος μακροοικονομικών ερευνών της ING.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναβάθμισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της ΕΕ το 2021 στο 4,8%, μετά τη συρρίκνωση-ρεκόρ του 6,2% το περασμένο έτος. Η πρόβλεψη αυτή θα σήμαινε την ταχύτερη επέκταση από το 1976 και θα σήμαινε πως η οικονομία της ΕΕ θα ανακτήσει τα προ πανδημίας επίπεδα παραγωγής μέχρι το τέλος του έτους.
Ο επίτροπος οικονομικών της ΕΕ Paolo Gentiloni είπε πως οι προβλέψεις της ΕΕ δεν συνυπολογίζουν την προοπτική ενός νέου κύματος που πυροδοτεί η παραλλαγή Δέλτα, αλλά αυτό είναι ένα «πτωτικό ρίσκο». Υποβάθμισε την πιθανότητα για νέα lockdowns λέγοντας πως «δεν βλέπουμε μια τάση προς νέους περιορισμούς… βλέπουμε μια τάση προς χαλάρωση των περιορισμών σε σημαντικές χώρες».
Ορισμένοι οικονομολόγοι παρηγορούνται από το γεγονός πως οι μολύνσεις με την παραλλαγή Δέλτα εμφανίστηκαν σε νεότερης ηλικίας ανθρώπους που είναι λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν σοβαρά. Οι νοσηλείες και οι θάνατοι από τον ιό παραμένουν πολύ χαμηλά, ενώ πάνω από το 44% των ενηλίκων στην ΕΕ έχουν εμβολιαστεί πλήρως.
«Χάρη στην ταχεία πρόοδο των εμβολιασμών, θα θεωρήσουμε απίθανο οι χώρες να χρειαστεί και πάλι να επιβάλουν σοβαρούς περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα για να περιορίσουν τους ιατρικούς κινδύνους», σύμφωνα με τον Kallum Pickering, οικονομολόγο της Berenberg.
Η ισπανική κυβέρνηση υποστηρίζει πως ο ρυθμός των νοσηλειών παραμένει χαμηλός -με μόνο το 2,6% των κλινών να καταλαμβάνονται από ασθενείς με Covid, έναντι του 2% που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα- και πως ο ρυθμός των μολύνσεων είναι λιγότερο σημαντικός από το αυξανόμενο ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ανθρώπων.
Άρθρο του Martin Arnold για τους Financial Times