Η παγκόσμια οικονομία μπορεί να οδηγηθεί σε νέα κρίση από έναν «φαρμακερό συνδυασμό» χρεών – ρεκόρ και επιβράδυνσης της ανάπτυξης, αναφέρει η 16η ετήσια Έκθεση της Γενεύης (Geneva Report) που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Η έκθεση – που συντάσσεται κατόπιν παραγγελίας του Διεθνούς Κέντρου Νομισματικών και Τραπεζικών Μελετών από μια ομάδα σημαινόντων οικονομολόγων, στους οποίους περιλαμβάνονται τρεις πρώην υψηλόβαθμοι κεντρικοί τραπεζίτες – προβλέπει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να διατηρηθούν χαμηλά για «πολύ, πολύ μεγάλο» χρονικό διάστημα σε όλο τον κόσμο για να μπορέσουν τα νοικοκυριά, οι εταιρείες και τα κράτη να εξυπηρετούν τα χρέη τους και να αποφύγουν ένα νέο κραχ. Η προειδοποίηση της έκθεσης, πριν από την ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα, γίνεται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι η εξασθένηση της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας συμπίπτει με την πιθανότητα να αρχίσει η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να αυξάνει τα επιτόκια σε διάστημα ενός έτους.
Αν και το βάρος από το χρέος του χρηματοπιστωτικού τομέα έχει μειωθεί, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, και το χρέος των νοικοκυριών έχει σταματήσει να αυξάνεται ως ποσοστό του εισοδήματος στις αναπτυγμένες οικονομίες, η έκθεση καταγράφει τη συνεχιζόμενη ταχεία αύξηση του χρέους του δημόσιου τομέα στις πλούσιες χώρες και του ιδιωτικού χρέους στις αναδυόμενες αγορές, ιδιαίτερα στην Κίνα. Το συνολικό παγκόσμιο χρέος – ιδιωτικό και δημόσιο – έχει αυξηθεί από 160% του εθνικού εισοδήματος το 2011 σε σχεδόν 200% μετά το ξέσπασμα της κρίσης το 2009 και σε 215% το 2013. «Αντίθετα με την ευρύτερα διαδεδομένη αντίληψη, δεν έχει αρχίσει ακόμη η απομόχλευση σε παγκόσμιο επίπεδο και ο λόγος του παγκόσμιου χρέους προς το ΑΕΠ συνεχίζει να αυξάνεται, φθάνοντας σε νέα ύψη», σημειώνει η έκθεση.