Θα μπορούσε να προκύψει κάτι καλό από την πανδημία κορωνοϊού; Εν μέσω μαζικών θανάτων, lockdown, είναι δύσκολο να βρεθεί μια φωτεινή πλευρά. Ωστόσο, μια ακτίδα φωτός μπορεί να αναδύεται από έναν φορέα αουτσάιντερ – τον ΟΗΕ. Τον περασμένο μήνα, ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο γενικός γραμματέας, εξέδωσε έκκληση για «παγκόσμια κατάπαυση του πυρός» – για να αποτρέψει την περαιτέρω καταστροφή των παγκόσμιων πολεμικών ζωνών από τον Covid-19.
Οι εκεχειρίες θα επέτρεπαν την παροχή ιατρικών προμηθειών και τροφίμων σε χώρες που έχουν υποστεί πόλεμο και απειλούνται από τον Covid-19. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα προειδοποίησε πρόσφατα ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε διάφορες χώρες, πολλές από αυτές ζώνες σύγκρουσης, διατρέχουν τον κίνδυνο «πείνας βιβλικών διαστάσεων» λόγω της οικονομικής κατάρρευσης που προκλήθηκε από την πανδημία.
Μόλις τεθεί προσωρινή κατάπαυση του πυρός, αξιωματούχοι του ΟΗΕ ελπίζουν ότι θα υπάρξει διαπραγμάτευση για διαρκή ειρήνη. Υψηλές διακηρύξεις που εκδόθηκαν στη Νέα Υόρκη δεν πρόκειται, από μόνες τους, να πείσουν τους στρατούς και τις πολιτοφυλακές να δουν το φως και να παραδώσουν τα όπλα τους. Όμως, η έκκληση των Ηνωμένων Εθνών για κατάπαυση του πυρός – που συνδέεται με τον πραγματικό φόβο του Covid-19 – μπορεί να δώσει σε ορισμένα πολεμικά μέρη τη δικαιολογία που χρειάζονται για να απομακρυνθούν από μια σύγκρουση.
Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την κατάπαυση του πυρός πριν από δύο εβδομάδες ως απάντηση στην έκκληση του ΟΗΕ και ήδη την έχει επεκτείνει. Οι παρατηρητές της Υεμένης πιστεύουν ότι η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας μπορεί να κάνει χρήση μίας τέτοιας ευκαιρίας προκειμένου να απομακρυνθεί από μια σύγκρουση που πάει άσχημα για την χώρα. Ο συνδυασμός του Covid-19 και της εκστρατείας των Ηνωμένων Εθνών θα μπορούσε να προσφέρει ακριβώς αυτό.
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (κυρίως κουρδική δύναμη 100.000 ατόμων) ανακοίνωσαν κατάπαυση του πυρός, επικαλούμενοι την έκκληση του ΟΗΕ. Οι διαπραγματευτές ειρήνης στοχεύουν τώρα σε μια μακροχρόνια παύση των συγκρούσεων, στην επαρχία του Idlib. Η ρωσική κυβέρνηση, μέχρι στιγμής, παραμένει αμετανόητη στην επιθυμία της να κατακτήσει το Idlib. Όμως, με αυτήν την προοπτική ακόμη αόριστη, είναι πιθανό ακόμη και οι Ρώσοι να εκτιμήσουν έναν λόγο να αποσυρθούν. Εν τω μεταξύ, στο Ιράκ, οι σιιτικές πολιτοφυλακές κάλεσαν τη διακοπή των αψιμαχιών με τις αμερικανικές δυνάμεις, επικαλούμενες την έκκληση κατάπαυσης του πυρός του ΟΗΕ.
Η έκκληση για διακοπή των εχθροπραξιών έχει επίσης ηχηρή θέση εκτός της Μέσης Ανατολής. Ο ΟΗΕ επισημαίνει πολλές άλλες συγκρούσεις όπου τουλάχιστον ένα αντιμαχόμενο κόμμα έχει δεσμευτεί να σταματήσει τις μάχες – απαντώντας στην έκκληση του κ. Guterres. Περιλαμβάνουν συγκρούσεις στο Καμερούν, το Νότιο Σουδάν, την Κολομβία, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη Μιανμάρ και τις Φιλιππίνες.
Φυσικά, όλη αυτή η πρόοδος θα μπορούσε να αποδειχθεί εφήμερη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συμφωνία σχετικά με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτή την εβδομάδα θα παρείχε κάποια σημαντική επιπλέον ώθηση. Ωστόσο, η ενεργητική διπλωματία, ιδίως από τη Γαλλία, φαίνεται πιθανό να προωθήσει το ψήφισμα πέρα από τη γραμμή. Αυτό θα αποτελούσε ένα ενθαρρυντικό σημάδι ότι οι μεγάλες δυνάμεις του κόσμου εξακολουθούν να είναι σε θέση να συνεργαστούν – παρά την αυξανόμενη ακρίβεια μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και τη συνεχιζόμενη πικρία μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.
Το επόμενο βήμα στην αναβίωση του ΟΗΕ ως φόρουμ θα μπορούσε να είναι σύνοδος κορυφής των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο) μέσω τηλεδιάσκεψης. Για άλλη μια φορά πρόκειται για μια γαλλική πρωτοβουλία: Ο Πρόεδρος Emmanuel Macron βλέπει την αναβίωση του «P5» ως έναν τρόπο προώθησης της παγκόσμιας επιρροής της Γαλλίας και οικοδόμησης γεφυρών με τη Ρωσία – ένα από τα έργα του για τα κατοικίδια. Οι Βρετανοί και οι Ρώσοι είναι επίσης ενθουσιώδεις. Μια σύνοδος κορυφής του P5 θα βελτιώσει τους ισχυρισμούς τους ως παγκόσμιες δυνάμεις
Σε κανονικές περιόδους, τα θέματα ασφάλειας θα ήταν το πιο δύσκολο θέμα στην ημερήσια διάταξη για να συζητήσουν οι ηγέτες του κόσμου. Αλλά αυτές είναι περίεργες στιγμές. Η αντιμετώπιση της πανδημίας – που ακολουθείται στενά από την οικονομική ανάκαμψη και το διεθνές εμπόριο – είναι τα πιο δύσκολα και διχαστικά ζητήματα που αντιμετωπίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Financial Times: The pandemic could bring a global ceasefire
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής